От десетилетия отдалечен остров близо до Шотландия стои необитаем поради ужасяващата тайна, заровена дълбоко в почвата му.

Остров Грюнард се намира на 1 км от бреговете на Шотландия, близо до Лайде и Улапул. През 40-те години е бил тестовата площадка за биохимична бомба от антракс, която Чърчил обмислял да хвърли върху Германия по време на Втората световна война.

През 1942 г., докато войната с Германия бушува, Чърчил се опасява, че нацистката партия разработва биохимично оръжие, затова възлага на своя екип от учени да намери еквивалентно оръжие, за да отвърне на удара. Те избират антракс - естествено срещаща се в почвата бактерия, която причинява смъртоносна болест при вдишване.

Учените създадоха няколко бомби с антракс и след това правителството реквизира Gruinard от собствениците му.

За да се тества бомбата с антракс, стадо овце бяха докарани на острова и бомбите се взривиха близо до тях. След дни всички те бяха мъртви и труповете им бяха изгорени и заровени под развалините на скала.

Вирулентната отрова проникнала в почвата и направила острова напълно необитаем. Бомбата никога не е била използвана срещу Германия и в продължение на десетилетия остров Грюнард е бил изоставен и пуст, забравена реликва от ужасите на войната.

Десетилетия по-късно през 1981 г. вестниците започнаха да получават странни писма от тайна операция, наречена Dark Harvest (Тъмна жътва). Операцията има за цел да изиска правителството да обеззарази острова, а екип от учени е слязъл на брега и е събрал отровната почва. Части от нея са оставени на различни места, подходящи за целта.
Отне до началото на 90-те години островът да бъде обявен за чист след интензивни усилия за обеззаразяване, положени от правителството. Започвайки от 1986 г., стотици тонове формалдехид бяха изсипани върху земята и най-лошият от смъртоносния горен почвен слой беше отстранен.

Формалдехидът обаче изтича в океана и убива всички миди и водорасли в морето близо до острова. Към 2007 г. усилията за регенериране на морския живот все още продължават, но все още не са успешни - но след усилията за обеззаразяване на острова стадо овце е поставено на него и оцелява.

Но ужасите на Грюнар все още не са приключили. През 2022 г. опустошителен горски пожар помете безплодния остров. Свидетели на пожара казаха пред BBC, че сцената е била „апокалиптична“ и е изглеждала „като адски огън“.

Превод: GlasNews.bg