Поради новия щам на коронавирус Omicron институтът Робърт Кох затегна оценката на риска. За тези, които са били ваксинирани два пъти, и за тези, които са се възстановили, рискът от инфекция сега се счита за „висок“. Тази оценка ще повлияе на дискусиите на срещата на върха между федералното правителство и правителствата на федералните провинции в Германия.

За тези, които не са били ваксинирани, рискът от инфекция остава „много висок“. Въпреки това, за тези, които са били подложени на реваксинация, институтът оценява риска като „умерен“. Като цяло рискът за общественото здраве е оценен като „много висок“, пише институтът в ревизираната си оценка на риска и предупреждава за рязко увеличаване на броя на случаите.

Тревожното съобщение продължава: „Причината за това е появата и бързото разпространение на Omicron, който според сегашното състояние на знанията (от други страни) се разпространява много по-бързо от предишните щамове на коронавирус.

Ако Omicron продължи да се размножава, трябва да се страхуваме от нарастване на сериозното заболяване и смърт, както и от бъ рзо запълване на отделенията за интензивно лечение.

Епидемиологът Хаджо Зиб също предупреждава за силата на възможна вълна Omicron. Експертът от Института за превантивни изследвания и епидемиология "Лайбниц" в Бремен каза: „Броят на новите инфекции и хората в болниците вероятно ще надхвърли всичко, което сме виждали досега“. Първите данни от Обединеното кралство показват, „че тежестта на заболяването при щама Omicron е подобна на тази на Delta“. В Германия през януари трябва да се очаква висок процент на прием в болница. Зиб призовава за незабавни действия. „Нуждаем се от по-строги мерки преди Нова година. На първо място, ограниченията за контакти."