Трима ливански журналисти са били убити при израелски въздушен удар срещу сграда в Югоизточен Ливан, за която е известно, че се помещават репортери.

Атаката е извършена в къща за гости в комплекс в Хасбая, използван от повече от дузина журналисти от най-малко седем медийни организации, пише BBC.

Тримата мъже са работили за телевизионни оператори Al-Manar TV и Al Mayadeen TV, които излязоха с изявления, отдаващи почит на своите убити служители. 

Министърът на информацията на Ливан каза, че атаката е била умишлена и я определи като "военно престъпление". Ливанското министерство на здравеопазването съобщи, че други трима са ранени при взрива.

Израелските военни все още не са коментирали, но преди това отрекоха да са атакували журналисти.

Кадри, излъчени от Al-Jadeed TV - чиито журналисти също са били в къщата - показаха бомбардирана сграда със срутен покрив и подове, покрити с развалини.

Журналистка каза, че таваните са паднали върху тях и са били заобиколени от развалини и прах, със звук от изтребители над тях.

Всяка новинарска организация има своя собствена сграда в комплекса, каза Юмна Фауаз, репортер за телевизионния оператор MTV Lebanon, а сградата, в която се намират репортерите на Al Mayadeen, е била „заличена“, докато служителите на Al-Manar са били вътре. Фауаз каза, че това е медиен комплекс, известен като такъв както на Израел, така и на Хизбула.

"Въздушният удар беше извършен умишлено. Всички знаеха, че сме там. Всички коли бяха етикетирани като преса и телевизия. Дори не ни беше дадено предупреждение.", каза журналистиката.

Хасбая, на около пет мили (осем километра) от израелската граница, е населена от мюсюлмани, християни, както и хора от етническото и религиозно малцинство на друзите.

През последните седмици имаше атаки в периферията му, но това беше първият удар срещу самото селище.

Атаката идва като част от разширяващия се конфликт в Ливан, където Израел засилва въздушните удари от седмици - както и започва сухопътна инвазия в граничните градове и села на юг.

Снимка: GettyImages