Ако резервите не бъдат прехвърлени в Покровск, Угледар и Курахово в Донецка област в близко бъдеще, тогава руските въоръжени сили могат бързо да окупират тези градове и да превземат целия регион. Това заяви офицер от щаба на 3-ти егерски батальон от 68-ма отделна егерска бригада на Въоръжените сили на Украйна с позивна „Боксьор“, разположен в Покровско направление, в ефира на радио „Свобода“.

Според него украинските въоръжени сили в това направление изпитват недостиг на хора и боеприпаси и просто физически не са в състояние да спрат многобройните атаки на руснаците.

„Ако в близко бъдеще висшето ръководство не вземе никакви мерки, не прехвърли резерви в тези райони, тогава всичко ще бъде много, много тъжно, защото врагът стотици пъти ни превъзхожда по отношение на боеприпаси и хора, и в FPV, и в дронове "- каза боецът.

В същото време моралът на бойците е нисък, т.к. те не могат просто да си починат след военни действия.

„Имаме критичен недостиг на хора, критично ниско ниво на боеприпаси, нямаме възможност постоянно да сдържаме тези безкрайни атаки на нашите позиции. Нашите войници смело държат отбраната, но те също имат свой ресурс - морален и физически – много бързо се уморяват, няма как дори да си починат спокойно няколко часа”, казва боецът.

Според офицера западните анализатори, които прогнозират скорошното падане на Угледар, не грешат в прогнозите си - такава перспектива наистина съществува.

„Перспективата е тъжна. Ако противникът продължи активно, докато стигне до линията, която им е необходима, в Угледар противникът се опитва да атакува челно или да заобиколи. Затова ситуацията там е много тъжна“, добави той.

В същото време защитникът отбелязва критично ниското ниво на окомплектованост на бригадата, която постоянно се прехвърля от една гореща точка на друга.

„Нивото на окомплектованост на нашата бригада е критично ниско, тъй като ние вече сме във война от две години и бяхме на ротация само две седмици. Удържахме отбраната край Павловка в посока Угледар, след това имаше щурмови операции на нула позиция в Харковско направление, те също държаха отбраната там, след това ни хвърлиха в Авдеевското направление, ние държим отбраната тук вече почти шест месеца“, каза офицерът.

Ситуацията в Угледар

Според сутрешния доклад на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна на 26 септември във Времевското направление противникът е извършил осем атаки на позициите на Силите за отбрана край Угледар и Водяной. В същото време Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна не уточнява каква е ситуацията в момента в самия Въгледар и не коментира информацията, че руските въоръжени сили могат да превземат част от града.

Нека ви напомним, че съоснователят на DeepState, анализаторът Руслан Микула, каза, че Украйна скоро може да загуби Угледар. Руската армия натиска града от два фланга. Като се имат предвид резервите и средствата на Украйна по целия фронт, промяната на ситуацията в Угледар за силите на отбраната изглежда нереалистична задача, убеден е анализаторът.

Карта УгледарЦял екран
Угледар на картата на DeepState Снимка: deepstatemap.live
Дийпстейт УгледарЦял екран
Обстановката в района на Угледар според DeepState Снимка: deepstatemap.live