Електрическата мрежа на Куба спря днес. Страната остана без електричество след повреда на една от големите електроцентрали на острова, съобщиха от Енергийното министерство.

В изявление в X министерството каза, че „повредата“ на електроцентралата Antonio Guiteras е причинила „пълното прекъсване на връзката на националната електрическа система“ от 11 сутринта ET в петък.

В Хавана шофьорите се опитаха да се ориентират в града, където изглеждаше, че не работят улични светлини и само шепа полицаи насочваха трафика. Генераторите са лукс за повечето кубинци и само няколко могат да бъдат чути да работят в града.

Тази седмица правителството на Куба, което все повече се нуждае от енергия, призова за драконовски мерки за пестене на електроенергия, включително нареждане на много работници да си стоят вкъщи.

Занятията в училищата бяха отменени от петък до уикенда, нощните клубове и центровете за отдих бяха затворени и само „незаменимите работници“ трябва да се появяват на работните си места, според списък с енергоспестяващи мерки, публикуван от държавния уебсайт Cubadebate по-рано в петък.

Милиони хора на острова останаха без ток през последните няколко дни, тъй като остарялата кубинска електрическа мрежа многократно се срива.

Кубинските власти обвиниха съвкупността от събития от засилените икономически санкции на САЩ до смущенията, причинени от скорошни урагани и лошото състояние на инфраструктурата на острова.

В телевизионно обръщение в четвъртък това беше отложено поради технически затруднения кубинският премиер Мануел Мареро Крус каза, че голяма част от ограниченото производство в страната е спряно, за да се избегне пълното оставяне на хората без ток.

„Ние парализирахме икономическата дейност, за да генерираме (енергия) за населението“, каза той.

Мареро каза, че недостигът на гориво е оставил голяма част от Куба на тъмно, но че доставките с лодки през следващите дни ще подобрят ситуацията.

„Ние не сме в безкрайна бездна“, каза той.