Десетки туристи са получили доживотна забрана да посещават китайска изследователска база за развъждане на гигантски панди в Чънду заради лошо поведение с животните. Това съобщава CNN.

Според съобщение в официалния WeChat акаунт на Изследователската база общо 12 души на възраст между 26 и 61 години са получили доживотна забрана да посещават центъра.

Посетителите, които са се държали лошо, „са били хванати да хвърлят бамбукови филизи, пръчици за близалки, цигари, яйца или хляб и да плюят в откритата площадка за панди“, според WeChat.

Снимка: enigma

Всички панди са добре и здрави, уверяват от развъдния център. Не са назовани публично имената на пандите-натрапници, нито каква е тяхната националност. Съобщава се обаче, че те не са посетили Центъра по едно и също време - нарушенията са извършени между април и юни тази година.

Базата, която е една от най-популярните туристически атракции в Чънду, има подробни инструкции за посетителите на своя уебсайт:

„Моля, внимавайте за вашата безопасност и безопасността на животните“. Туристите също са помолени да пазят тишина и да стоят далеч от пандите. Забранено е изхвърлянето на боклук, плюенето, хвърлянето на храна в полето за активност на животните и други поведения, застрашаващи безопасността на животните. 

Освен това в препоръките се посочва, че нарушаването на тези правила може да доведе до наказване на нарушителите. Те могат да бъдат публично засрамени, може да им бъде забранено да посещават парка за една година, за пет години или за цял живот.

Изследователската база за развъждане на гигантски панди в Чънду е открита през 1987 г. в провинция Съчуан в югозападен Китай. На неговия уебсайт се посочва, че целта на центъра е „да се превърне в изследователски център от световна класа, образователен център за опазване и международна дестинация за образователен туризъм“. Основата е предназначена да пресъздаде естествената среда на големите панди.

През 2018 г. Световният фонд за дивата природа класира големите панди от „застрашени“ до „уязвими“. Днес в природата живеят около 1800 панди.

Пандите в Чънду

Превод: GlasNews.bg