Международен екип от учени от Френския национален център за научни изследвания (CNRS), Изследователския институт Скрипс и Университета на Аризона доказаха естествения произход на вируса SARS-CoV-2, причинил пандемията от COVID-19. Изследването е публикувано в списание Cell.

Екипът изследва повече от 800 проби, събрани от пазара на едро за морски дарове Хуанан, започвайки от 1 януари 2020 г., както и вирусните геноми на ранни пациенти с COVID-19. Следи от вируса бяха открити на щандове, продаващи енотовидни кучета и цибетки, видове, за които е известно, че са податливи на коронавируси, включително SARS-CoV. Това направи възможно съставянето на списък с животни, които биха могли да бъдат междинни приносители на вируса.

За да получат тези данни, изследователите са използвали метод, наречен метатранскриптомно секвениране, който анализира РНК и ДНК на всички организми, присъстващи в проби от тампони, взети от плотове. Част от пробите са взети веднага след затварянето на пазара и очистването на рафтовете от животни, което усложняваше идентифицирането на възможни носители на вируса.

Генетичният материал на SARS-CoV-2 беше намерен на същите рафтове като ДНК от животните миещи мечки, циветки и други. Това подкрепя сценария, при който заразени животни могат да бъдат източник на вирусна епидемия. Важно е, че същите животински видове преди това са били свързвани с разпространението на коронавируса SARS през 2002 г.

Еволюционният анализ на вирусните геноми показа, че в периода преди епидемията е имало много малко, ако изобщо е имало, заразени хора на пазара. Това подкрепя теорията, че пазарът Хуанан се е превърнал в ключово място за предаване на вируса от животни на хора, което е предизвикало пандемията.

Авторите подчертават значението на разбирането на произхода на пандемията, за да се предотвратят подобни зоонотични събития в бъдеще. Въпреки повишеното внимание към лабораторната безопасност, контролът върху боравенето с диви животни трябва да бъде засилен, за да се намали рискът от нови вирусни огнища.