Украинският президент Владимир Зеленски би бил готов да се съгласи на прекратяване на огъня по настоящата линия на съприкосновение, но в замяна на гаранции за сигурност от Съединените щати и европейските партньори по отношение на бързото присъединяване на Украйна към ЕС. 

Италианското издание Corriere della Sera отбелязва, че изборът на операция в посока Курска област на Руската федерация има „парадоксални аспекти“. Целите включват демонстриране на активността на Украйна пред западните партньори, повишаване на нейния собствен морал и насърчаване на Запада да увеличи помощта.

Сега някои от украинските подразделения, разположени в Курска област на Руската федерация, се оказват в определен капан и не могат да се притекат на помощ на събратята си в Донбас. В Киев смятат, че напускането на Курск ще бъде дори по-скъпо от гледна точка на живота на украинците, отколкото оставането там, тъй като има опасения, че Москва може да прибегне до изтласкване на части от отбранителните сили и да премине в настъпление на този участък от фронта. 

Журналистите подчертават, че споменатият план на Зеленски има своя собствена логика, която е „продиктувана от натиска на войната“. От военна гледна точка Киев чака есенни дъждове, за да попречи на руската агресия до декември. След три месеца Киев се надява да получи допълнително оръжие и средства за нуждите си.

В същото време медията посочва, че досега всички усилия на украинския президент са насочени към въпроси на политическо ниво. Зеленски знае, че никога няма да може официално да се откаже от временно окупираните територии. В края на краищата публичното изразяване на такива намерения би означавало много бърз спад на рейтинга не само за него, но и за всеки украински политик.

„Въпреки това, той би бил готов да приеме прекратяване на огъня по настоящата [бойна] линия — без признаване на нова официална граница — в замяна на определени западни ангажименти, по-специално гаранции за сигурност от страна на Съединените щати по линията на тези, които американците предоставиха на Япония, Южна Корея и Филипините“, пишат журналистите и добавят, че Зеленски също иска да получи уверения от Италия, Франция и Германия за предстоящото присъединяване на Украйна към ЕС.

Медиите посочват, че сега подобна идея ще бъде трудно осъществима поради факта, че на руския президент Владимир Путин „не му стигат териториите, които той откъсна [от Украйна – бел.ред.] с кръвта на милиони животи“. Ръководителят на Кремъл ще продължи да се опитва да дестабилизира Украйна и да се опитва да я контролира политически.

Медиите виждат единствения вариант на фона на нарастващия военен бюджет на Руската федерация за следващата година единствено в засилването на санкциите срещу Москва. Особено в отраслите на руската отбранителна промишленост и всичко, което е свързано с военно-промишления комплекс.

„Докато санкциите не се засилят и не смажат руската военна машина, Путин няма причина да сяда на масата за преговори“, твърдят италиански журналисти.