Високопоставен украински съветник отхвърли условията, поставени от руския президент Владимир Путин за започване на мирни преговори.

По думите на Михайло Подоляк - съветник на президента Володимир Зеленски, условията на Путин са доста конкретни и силно обидни за международното право.

„Те абсолютно красноречиво говорят за неспособността на сегашното руско ръководство да оцени адекватно реалностите“, посочва Подоляк.

Той показва как „точка по точка“ изглеждат условията на руския държавен глава:

1. Дайте ни вашите територии.

2. Откажете се от суверенитета си

3. Оставете се да бъдете незащитени (без членство в съюзи).

4. Премахнете изцяло и незабавно всички санкции, за да можем да напълним милитаризираната си икономика и да направим повече инвестиции в информационни провокации по света.

5. Нека спешно да оправим "не/провала на Русия" за сметка на Украйна.

„Разбира се, в това няма никаква новост, нито реални предложения за мир, нито желание за прекратяване на войната. Но има желание да не се плаща за тази война и да се продължи в нови формати. Всичко това е пълен срам. Затова - за пореден път, освободете се от илюзиите и престанете да приемате насериозно "предложенията на Русия", които са обидни за здравия разум“, коментира Подоляк.

По-рано днес руският президент Владимир Путин заяви, че "незабавно" ще разпореди спиране на огъня в Украйна и ще бъдат започнати мирни преговори, ако Киев изтегли войските си от четирите окупирани украински области - Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие, и се откаже от амбициите си за присъединяване към НАТО, припомня bTV.

Путин разкри условията за преговори с Украйна

"Ще направим това незабавно", подчерта Путин в реч пред руското Mинистерство на външните работи.

"Естествено, в същото време гарантираме безпрепятственото и безопасно изтегляне на украинските части и формирования", допълва президентът, цитиран от Асошиейтед прес. 

Путин подчерта, че предложението му има за цел "окончателно решаване" на украинския конфликт, а не просто неговото "замразяване".

Другите искания за мир, които той изброи, включват установяването на неядрен статут на Украйна, налагането на ограничения на военните ѝ сили и защитаване на интересите на рускоговорящото население на страната.

„Тези точки трябва да станат част от "фундаментални международни споразумения" и всички западни санкции срещу Русия трябва да бъдат отменени“, каза още Путин.

Снимка: President.gov.ua