Украинските медии съобщиха, че оперативното командване на въоръжените сили на Украйна е потвърдило изоставянето на позиции в град Угледар. Сутринта на 2 октомври анализатори на DeepState заявиха, че руските военни са успели да окупират Угледар, Донецка област. В резултат на това регионът Волноваха е напълно загубен.

„В опит да овладее града на всяка цена (врагът – бел. ред.) успя да изпрати резерви за извършване на флангови атаки, което изтощи отбраната на частите на Въоръжените сили на Украйна. В резултат на действията на противника имаше заплаха от обкръжаване на града“, се казва в съобщението.

В изявление на украинските въоръжени сили се казва, че висшето командване е дало разрешение „да се извърши маневра за изтегляне на частите от Угледар“.

Съоснователят на проекта DeepState Роман Погорели каза пред Фокус, че е твърде късно да се коригира ситуацията с Угледар. След това бойците трябва да се закрепят на нови позиции и да се опитат да поддържат натиска на руснаците.

Той отбеляза, че по-нататъшните действия на силите за отбрана зависят от това къде отиват руснаците и какви ресурси използват.

„Сега превзеха Угледар, там ще се закрепят, ще се прегрупират и тогава ще видим какво ще стане“, подчерта той.

Погорели каза, че ако командването направи изводи от ситуацията в Угледар и вземе предвид грешките в бъдеще, тогава „това ще бъде осмото чудо на света“.

Майорът от запаса на Въоръжените сили на Украйна и военен анализатор Алексей Гетман, позовавайки се на Института за изучаване на войната, каза, че загубата на Угледар е тактически провал, но не и стратегически, и няма да повлияе съществено на цялата война и фронта.