Украинската армия съобщи, че е унищожила ирански завод за производство на дронове и тренировъчен център за управление на дронове край Краснодар, пише BBC.

Украинският флот публикува сателитни снимки, показващи две сгради преди удара. На второто изображение, непосредствено след атаката, една от сградите е напълно разрушена, а втората е сериозно повредена.

„Нови сателитни снимки потвърждават унищожаването през нощта на 21 юни на съоръженията за съхранение и обучение на Shahed-136/Geran-2, учебните сгради, контролните и комуникационните постове на тези БПЛА, разположени в Краснодарския край“, казаха представители на ВМС на страната. 

Те добавиха, че няколко инструктори и кадети са били убити при атаката. Киев твърди, че ударената база се намира на Азовско море, срещу окупирания Мариупол. Според украинските въоръжени сили операцията е била внимателно планирана и проведена в сътрудничество с украинските специални служби.

Москва не коментира удара срещу завода, но каза, че миналия петък въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са изстреляли най-малко 114 дрона и шест безпилотни катера в съоръжения в Русия и Крим. Всички безпилотни самолети са били „прихванати и унищожени“, според руското министерство на отбраната.

В Русия на най-масирана атака е подложен Краснодарският край - там са свалени 43 дрона. Областният управител Вениамин Кондратьев отбеляза, че в резултат на това е пострадало котелното помещение до автогара Южни и е загинал служител. Атакувана е и петролна рафинерия в район Северски.

Става дума за Илската петролна рафинерия, уточниха от регионалния оперативен щаб. Единият от дроновете е паднал на територията на предприятието и е нанесъл щети на комунални съоръжения, избухнал е пожар на площ от 50 м² , а двама души са ранени.   

Освен това дронове са свалени в районите Темрюк и Йейск на Краснодарския край, пише Baza. Няколко безпилотни летателни апарата бяха унищожени при подход към петролната рафинерия в Афипски.  

Според някои съобщения целта на украинските въоръжени сили в Йейск е била военно летище. На сателитни снимки на НАСА са регистрирани най-малко три пожара на територията на 726-и учебен център за ПВО. Според източници на Би Би Си е бил ударен и полигонът на 167-и учебен център на ПВО, откъдето руснаците изстрелват дронове тип "Шахед" в Украйна. „Там има склад с ирански дронове и техните оператори живеят в казармите. На полигона са регистрирани поредица от експлозии, последвани от детонация“, казаха събеседниците на изданието. Според тях операцията е проведена от СБУ съвместно с военноморските сили на украинските въоръжени сили.