По време на телевизионно предаване възникна скандал между народните депутати на Украйна Маряна Безуглая и Юлия Клименко. Политиците обсъдиха въпроса за връщането на военнослужещите в Украйна. Безуглая отбеляза, че според резолюцията на кабинета на министрите украинците, които са били отстранени от военна регистрация поради пътуване в чужбина за повече от 3 месеца, трябва да се върнат у дома до 16 юли, за да дойдат в TCC и да се регистрират за военна регистрация.

Както знаете, за да се регистрирате за военна служба не е достатъчно да актуализирате данните в приложението Резерв+. Освен това трябва да преминете медицински преглед в TCC, което е невъзможно да се направи в чужбина.

Според Безуглая самите украинци няма да се върнат у дома и няма да е възможно да ги върнат насила. Следователно всички те трябва да се откажат от украинско гражданство.

Народният депутат от партия "Глас" Юлия Клименко не се съгласи с колегата си, отбелязвайки, че е погрешно да се предлага на украинци, които са заминали в чужбина, да се откажат от гражданство. В този случай страната ще загуби 11 милиона души.

В същото време Клименко добави, че Безуглая вероятно не разбира достатъчно добре мобилизационното законодателство. Защото мъжете, които не се върнат в Украйна, за да се регистрират за военна служба, „ще бъдат обявени за издирване и срещу тях ще бъдат образувани наказателни дела“.

Народният депутат също така отбеляза, че лидерите на европейските държави уж са обещали на премиера Денис Шмигал, че ще върнат украинците у дома.

Колко украинци всъщност живеят в чужбина

В краткия, но скандален диалог между Клименко и Безугла заслужават внимание няколко момента. Първият е броят на украинците в чужбина, който беше обявен от представител на партия „Глас“.

След като Безуглая покани всички, които не желаят да се регистрират в армията, да предадат паспортите си, Клименко отбеляза, че в този случай страната ще остане без 11 милиона граждани.

„В продължение на 20 години те изпращаха 18 милиарда долара годишно в Украйна, които ви хранеха, защото хората не извеждаха семействата си, а изпращаха пари тук 10 пъти повече нас”, каза народният депутат.

Заслужава да се отбележи, че според официални данни от началото на пълномащабната инвазия около 6,5 милиона украински бежанци са заминали в чужбина (и не са се върнали). Такива цифри бяха обявени от министъра на икономиката Юлия Свириденко през април 2024 г. От тях приблизително 650 хиляди, както отбелязва австрийското издание Exxpress с позоваване на данни на Евростат, са украински мъже на възраст 18-60 години. Тоест военнослужещите украинци от всички заминали в чужбина след 24 февруари 2022 г. са около 10%.

Броят на трудовите мигранти, които са били в чужбина по време на пълномащабното нахлуване в Руската федерация, не е известен със сигурност. Според директора на Института за демография и социални изследвания Ела Либанова около 2,5-3 милиона украинци са работили в чужбина през 2021 г. Тоест приблизително толкова хора вероятно са били в чужбина, когато руските въоръжени сили нахлуха на територията на Украйна. Дори и да приемем, че по-голямата част от трудовите мигранти са мъже, общият брой на напусналите след 24 февруари 2022 г. не възлиза на 11 милиона души, пише Фокус. Или Клименко има други данни.

Вторият забележителен момент е, че ако човек е в чужбина и по някаква причина иска да се откаже от гражданство, трябва да се свърже с консулството. Както знаете, мъжете, които живеят в чужбина и не желаят да актуализират данните си в приложението Reserve+, не могат да ползват консулски услуги. Следователно те не могат да се откажат и от гражданството си, дори само поради тази причина. Да не говорим, че за да се откаже от гражданство, човек трябва да се отпише от военния регистър в Украйна и да получи или да е в етап на получаване гражданство на друга държава.

Нека добавим, че това не е първият път, когато народен депутат Безуглая повдига темата за отказ от гражданство.

В края на 2023 г. политикът направи редица гръмки изказвания относно задължителната мобилизация на жените. След това народният депутат попита жените в социалните си мрежи дали са съгласни да се откажат от гражданство, за да не се регистрират в армията. Повечето отговориха положително. Безуглая попита и мъжете дали са съгласни да се откажат от гражданството си, за да не бъдат мобилизирани. 73% от участниците в проучването са отговорили положително.