В сряда отново е имало експлозии в няколко града в страната, съобщават ливански медии. Това се случва само ден след мащабната атака срещу пейджъри, използвани от Хизбула. В резултат на инцидента във вторник по последни данни са ранени над 2800 души, а най-малко 12 души са убити. Няколкостотин членове на Хизбула загубиха зрението си.

Главният лекар в медицинския център на Американския университет в Бейрут Салах Зейнелдин отбелязва, че повечето от хоспитализираните след експлозиите на пейджъра са имали наранявания по лицето, очите и носа, както и наранявания в долната част на корема и ръцете, предимно пръстите. Пейджърите, между другото, често се използват от медицинския персонал.

Експлозии в сряда избухнали в градовете Набатия, Тир и Сайда в Южен Ливан. Източник от Хизбула потвърди, че целите са били радиостанции, използвани от групата. Това бе потвърдено от Reuters. Позовавайки се на източник от сигурността, агенцията отбелязва, че целите са били преносими радиостанции. Отбелязва се, че радиостанциите са закупени от Хизбула едновременно с пейджърите преди около пет месеца.

В допълнение към уоки-токитата, електрониката на членовете на Хизбула в автомобили и скутери, лаптопи, кухненски уреди и слънчеви панели експлодират. Новата вълна от експлозии засегна устройства с литиево-йонни батерии.

Високопоставен източник от ливански служби за сигурност подчерта, че експлозиите са били малки по размер и подобни на атаката от вторник. Освен това се добавя, че службите за сигурност ще проучат по-подробно случая.

Поне една от чутите експлозии е избухнала близо до погребение, организирано от Хизбула за убитите предишния ден, казаха източници на Reuters.

Телевизионният канал Ал-Манар на Хизбула съобщи, че в няколко района на Ливан безжични устройства са експлодирали в ръцете на тези, които са ги носели.

Въпреки ранните твърдения за малки експлозии, стана известно, че са загинали най-малко трима души. Съобщава се, че те са били убити от експлозия на неидентифицирани безжични устройства. Това се е случило в град Сохмор в долината Бекаа.

Според Reuters източници от службите за сигурност казали, че около 20 души са били ранени в резултат на нови експлозии в Ливан в сряда (и тази цифра в никакъв случай не е окончателна).

Така, стотици хора са били ранени в резултат на експлозиите на уоки-токита в сряда.

Зловещи кадри започнаха да се разпространяват в социалните мрежи, показвайки, че много детонации се случват в сгради, причинявайки пожари. Експлодирали са и електрически уреди, включително микровълнови печки.

Преди съобщенията за нови експлозии в сряда следобед генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди, че атентатите със звукови сигнали срещу Хизбула във вторник показват "сериозен риск от драматична ескалация в Ливан и трябва да се направи всичко възможно, за да се избегне тази ескалация".

„Очевидно логиката на детонирането на всички тези устройства е да се направи това като превантивен удар преди голяма военна операция“, каза той пред репортери.

След голямата атака срещу пейджъри във вторник, анализаторите спекулираха как може да изглежда механизмът за дистанционно детониране на устройствата. Някои експерти смятат, че радиосистемата, на която разчитат пейджърите, е била хакната, вероятно с помощта на фалшив код. Батериите на пейджъра биха могли да прегреят, което да доведе до процес, наречен топлинно изпускане, което от своя страна причинява експлозия на батериите на пейджъра.

Някои смятат, че устройствата може да са били хакнати по цялата верига на доставки и да са настроени да експлодират при команда. Релевантно ли е това за новата атака срещу уоки-токита? Експертите все още не са разбрали това.

Борел осъди атаката с взривяващи се пейджъри в Ливан

Пейджъри на Хизбула експлодираха в Ливан, убити са няколко души - ранените са хиляди*