Журналисти от британското издание The Guardian се сдобиха с видеодоказателство, че афганистанска правозащитничка е била групово изнасилена и измъчвана в талибански затвор от въоръжени мъже. Според активистката й е изпратен запис от мобилен телефон като заплаха, че ще се озове в интернет, ако жената продължи да говори срещу талибанския режим.

Има все повече съобщения за жени и момичета, подложени на сексуално насилие в Афганистан, но това видео се смята за първото пряко доказателство за подобни престъпления, съобщиха The Guardian и правозащитната организация Rukhshana Media.

Съобщава се, че видеото е заснето в затворническа килия. На младата жена е наредено да съблече дрехите си, преди двама мъже да я изнасилят многократно. Жената на видеото, заснето с телефон от един от въоръжените мъже, се опитва да закрие лицето си с ръце. Един от мъжете я блъска силно, докато тя се колебае, докато той й дава заповеди.

По някое време те й казват: „През всичките тези години американците са те е*али, а сега е наш ред“.

Правозащитничката съобщи, че е била арестувана за участие в публичен протест срещу талибаните и изнасилена, докато е била в ареста на талибаните. След това тя е избягала от Афганистан. Според нея, след като е говорила срещу талибаните, докато е била в друга държава, й е изпратено видеото и ѝ е казано, че ако продължи да критикува режима, видеото ще бъде изпратено на семейството й и публикувано в социалните мрежи.

„Ако продължите да казвате нещо лошо за Ислямското емирство, ще публикуваме вашето видео“, казва жената.

Тя смята, че актът на насилие е умишлено записан, за да я накара да млъкне и да я засрами. Снимащият нападението я е заснел без дрехи и с открито лице, за да може да бъде разпозната.

По-рано The Guardian публикува разкази на тийнейджърки и млади жени, които казаха, че са били сексуално насилвани и бити, след като са били задържани съгласно драконовските закони за хиджаб в Афганистан.

В един случай се твърди, че тялото на жена е намерено в канал седмици след като е била задържана от талибански бойци, а източник, близък до семейството й, каза, че тя е била сексуално насилвана преди смъртта си.

Специалният докладчик на ООН за Афганистан наскоро съобщи, че се смята, че жените са подложени на сексуално насилие по време на задържане.

Откакто поеха властта през август 2021 г., талибаните наложиха това, което правозащитните групи наричат ​​„апартейд между половете“ на 14 милиона жени и момичета в Афганистан, изключвайки ги от почти всеки аспект на обществения живот. Жените и момичетата са възпрепятствани да посещават средно училище, забранени са им почти всички форми на платена работа, забранено им е да посещават обществени паркове, фитнес зали или салони за красота и се изисква да се придържат към строг дрескод.

афганистан, кабул, жена, афганистански жениЦял екран
Талибаните в Афганистан Снимка: Getty Images

Талибаните също обявиха подновяване на публичното бичуване и убиване с камъни на жени за изневяра.

The Guardian и Rukhshana Media разговаряха с други афганистански жени, които също казаха, че са били измъчвани и бити, след като са били арестувани за призоваване за правата на жените.

30-годишната Зарифа Якуби каза, че е била затворена за 41 дни през ноември 2022 г., след като се опитала да организира движение в защита на афганистанските жени.

„Използваха електрически шокове и ме удряха с кабели, за да ми попречат да се появя пред камера на следващия ден“, каза тя и добави, че е била измъчвана, за да я принудят да признае, че е взела пари от чужденци, за да протестира срещу талибаните.

23-годишната Парвана Неджараби каза, че е била бита и подлагана на електрически удари, след като е била задържана от талибаните по време на протест за правата на жените в началото на 2022 г. Тя каза, че е прекарала месец в изолация и й е показано писмо, което нарежда да бъде убита с камъни. „Чух ги да казват: „Трябва да я убием“, призна жената. Тя беше освободена от затвора и избяга от Афганистан.

Въпреки огромния риск за тяхната безопасност, жените в Афганистан продължават да организират публични протести и да критикуват талибанския режим. През последните две години Rukhshana Media регистрира най-малко 221 протеста на жени и момичета.

афганистан, кабул, жена, афганистански жениЦял екран
Жените в Афганистан Снимка: Getty Images

Говорителят на талибаните Забула Муджахид отрече твърденията за широко разпространено сексуално насилие срещу жени в затворите.

Хедър Бар, заместник-директор по правата на жените в Human Rights Watch, каза, че талибаните продължават да действат „напълно безнаказано зад стените на затвора“.

„Талибаните знаят колко стигматизиран е въпросът за сексуалното насилие в Афганистан и колко невероятно трудно – и често невъзможно – е за жертвите на сексуално насилие да излязат напред и да разкажат своите истории, понякога дори на собствените си семейства, поради риска от срам и потенциално насилие за „чест“, каза Бар.

По-рано тази седмица представители на талибаните присъстваха на специална среща за Афганистан, организирана от ООН в Доха, за да обсъдят бъдещето на страната. Нито една афганистанка не присъства на срещата, а правата на жените не бяха включени в дневния ред.

Превод: GlasNews