Нараства броят на жертвите на деветдневната руска обсада на Мариупол, украинския пристанищен град с 430 000 жители, и местните власти бързат да погребат мъртвите в масов гроб, съобщи намиращ се в района репортер на Асошиейтед прес.

Телата се полагат, увити в килими или в чували, в дълбок изкоп с дължина около 25 метра в покрайнините на града. От откриването на общия гроб във вторник в него са погребани повече от 70 трупа.

Около половината от погребаните са загинали по време на интензивния обстрел на града, смята журналистът на АП, който е посетил мястото.

Други са починали у дома си от естествени причини, но властите не са успели да организират тяхното погребение.

През последните 48 часа Мариупол претърпя най-малко 8 големи въздушни атаки, при които бяха поразени детска болница и сградата на пожарна служба. Жителите на града остават в убежища, доколкото е възможно, тъй като температурите непрекъснато падат.

"Мариупол остава напълно блокиран както за евакуиране на жителите, така и за хуманитарните помощи", заяви украинската вицепремиерка Ирина Верешчук за агенция "Укринформ".

Водят се боеве директно на пътя, по който се излиза от града. Камионите с хуманитарни помощи са отпращани обратно в Запорожието, казва тя и отбелязва, че това е четвъртият ден, в който е било невъзможно да се доставят вода, храна и медикаменти на жителите на града.