В Дагестан жителите започнаха да щурмуват летището заради полета на Red Wings, който трябваше да пристигне от Израел. Протестиращите търсят евреи. Местните телеграм канали започнаха да публикуват кадри оттам.

Стотици хора дойдоха на летището с плакати в ръце, на които бяха изрисувани различни лозунги: „Убийците на деца нямат място в Дагестан“ и „Ние сме против еврейските бежанци“. Нещо повече, протестиращите спираха преминаващите коли, за да ги проверяват за израелски граждани.

Според руски медии органите на реда не се намесват по никакъв начин в действията на местното население.

"Полицията по никакъв начин не пречи на това; освен това, в търсене на "евреи", тълпата проверява дори фургоните на силите за сигурност. Междувременно телеграм каналите призовават за проследяване на колите до местоназначението им, за да идентифицират тези, са пристигнали“, се казва в съобщението.

В интернет се появиха и кадри на тълпа дагестанци, заобиколили мъж. Взеха му паспорта и започнаха да го разпитват, защото мислели, че е от Израел.

В района на летището близо до Махачкала комуникациите започнаха да се блокират, така че тълпата от хора не можеше да координира по-нататъшните си действия чрез социалните мрежи, добавя каналът Telegram „Внимание, новини“. На мястото на протеста бяха изпратени войници от руската национална гвардия, а ръководството на летището реши временно да спре освобождаването и приемането на самолети.

Това не попречи на жителите на Дагестан да нахлуят на летището и на пистата, въз основа на видеоклипове, публикувани онлайн. Граждани минават през всяка стая на сградата в търсене на хора от Израел.

Между другото, на пистата има самолет със заключени пътници и персонал, но полицията все още не прави опити да успокои хората.

Други пътници и посетители на летището се оплакаха от действията на своите съграждани. Жителка на Каспийск сподели в коментара "Кавказ. Реалности", че не може да се срещне с роднина от Москва.

„Пристигналите пътници се страхуват да напуснат летището. Тълпата все още скандира антисемитски лозунги. Полицията просто бездейства. А колите им дори се проверяват от ядосани мъже от тълпата.

Руската пропагандистка Маргарита Симонян реагира на случващото се на летището в своя канал в Telegram. Тя смята, че явно някой стои зад организацията.

"Това, което се случва сега в Дагестан, е лошо. Много, много лошо. Чудя се кой го е организирал", се казва в съобщението.

Местните власти не реагираха по никакъв начин на щурма на летището към момента на публикуване на материала.

Полет от Израел до Дагестан: какво е известно

Каналът на Telegram „Внимание, новини“ отбеляза, че полет 4728 на Red Wings лети 5 пъти седмично и в Махачкала пътниците обикновено се прехвърлят на самолети до Москва, Санкт Петербург и други полети.

"Самолетите летят през регионите поради техническите ограничения на Sukhoi Superjet 100, както и санкциите, които не позволяват летене директно от Москва. Просто няма специални полети за бежанци, както писаха в дагестанските канали", се казва в съобщението.

Самолетът на авиокомпания Red Wings е кацнал на летището в 19:17 ч. местно време, сочат данни на службата Flight Radar 24.