„Дяволски вятър“ е разговорно име за горещи, сухи ветрове, които духат от североизток. Понякога скоростта на такъв вятър може да достигне 72 километра в час, а в най-редките случаи надхвърля 95 км/ч. Изследователите се опасяват, че около 30 000 души могат да бъдат изложени на риск, пише Daily Mail.

Според Националната метеорологична служба (NWS) жителите на района на залива на Сан Франциско и централното крайбрежие на Калифорния са в опасност. Опасността е, че невероятно силните и сухи ветрове могат да предизвикат поредица от мащабни горски пожари и прекъсвания на електрозахранването.

Калифорнийската местна комунална компания, Pacific Gas and Electric (PG&E), вече предупреди, че може да изключи клиенти в северното и централното крайбрежие на щата, ако е необходимо. Експертите отбелязват, че това е необходимо, за да се ограничи опасността от електрически искри.

Местните власти призоваха туристите и местните жители по пътя на вятъра да имат план за действие в случай на пожар наблизо. Известно е, че „дяволските ветрове“ удрят региона най-често през пролетта и есента и проучванията показват, че антропогенното изменение на климата само увеличава вероятността от екстремни пожари, особено през есента.

Известно е, че "дяволските ветрове" падат върху Калифорния на пориви: те изсушават земята и значително улесняват възникването и бързото разпространение на горски пожари.

Според прогнозите скоростта на вятъра ще достигне 40-56 км/ч, с върхови пориви до 72 км/ч. Освен това на по-високи височини, особено във вътрешните планини на Норт Бей и планината Диабло, поривите на вятъра могат да достигнат 104 км/ч.

Снимка: The National Weather Service

Според метеоролога Роджър Гас вятърът ще идва от север, а не от типичния морски бриз от водата, който би бил много по-хладен.

Даниел Суейн, климатолог от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, не е сигурен какво точно е причинило тазгодишните "дяволски ветрове", но предполага, че е свързано с изключително горещо и сухо лято. Например в някои региони не е имало дъжд от юли.

До утихване на вятъра на жителите на засегнатите райони е забранено използването на огън и барбекюта, както и шофирането извън пътя, което може да причини запалване на треви.

Местните власти също предупредиха жителите да не използват косачки за трева или електрически инструменти на открито и помолиха хората да проверят отново веригите на ремаркетата, за да се уверят, че не се влачат по пътя, тъй като триенето може да причини искри.

Превод: GlasNews.bg