Ръководителят на Хизбула, Хасан Насрала, направи първото си публично обръщение след взривове на пейджъри, които убиха най-малко 37 и раниха още около 3000 в Ливан.

Пейджъри на Хизбула експлодираха в Ливан, убити са няколко души - ранените са хиляди*

Експлозиите във вторник и сряда изглежда са резултат от продължила месеци операция на Израел за насочване към колкото се може повече членове на Хизбула наведнъж.

Групировката се зарече да отмъсти на Израел и безпрецедентната атака породи страхове от пълномащабна война.

Той казва, че „израелският враг е набелязал много от пейджърите“ и „врагът всъщност е преминал всички червени линии“, отбелязвайки, че експлозиите са се случвали в болници, в аптеки, пазари, в къщи и коли, както и „на улици, където имаше много цивилни, включително жени и деца“.

Смъртоносните експлозии са „нещо различно“, казва той, добавяйки, че около 4000 пейджъра са били насочени и взривовете са имали за цел „да убият 4000 души едновременно“.

„Това е мащабът на престъпността“, казва Насрала. „Как можем да наречем този вид престъпни действия – голяма операция ли е? Геноцид ли е? Масово избиване ли е?“ Лидерът на Хизбула даде предизвикателно послание, казвайки: „Един ден печелим, един ден губим“.

Насрала каза, че групата е "понесла много голям удар" по време на атаките във вторник и сряда и "е имало провал".

Насрала предполага, че броят на убитите и ранените може да е бил по-висок, защото някои пейджъри не са били раздадени, а други не са били близо до членове на Хизбула, когато са експлодирали. Хизбула ще разследва компаниите, участващи в производството и продажбата на пейджърите, както и как са били разпространявани.

Откриха българска следа в доставката на фаталните пейджъри, продадени на Хизбула?

„Това може да се нарече обявяване на война“, казва той. „Получихме много тежък удар, но това е състояние на война. Чрез този опит и неговите уроци ще бъдем по-силни и по-мощни.“

Ливанският фронт "няма да спре, докато не приключи войната в Газа".

„Не e само батерията": NYT разкри подробности за взривяването на пейджъри в Ливан

Междувременно е имало "много силен звук", докато самолети летят ниско над ливанската столица Бейрут по време на речта на лидера на Хизбула Хасан Насрала, предава SkyNews.

Звукът може да е бил звуков гърмеж, тъй като струя се ускорява по-бързо от скоростта на звука.