Японски изследователи от университета в Токио, включително консултант на Toyota, са разработили хуманоиден робот на име Мусаши и са го научили да управлява малка електрическа кола. За това пише порталът TechCrunch.

Съобщава се, че благодарение на двете камери, които му служат като очи Мусаши може да "вижда" пътя пред себе си, както и пейзажа, отразен в страничните огледала на автомобила. Роботът е научен да завърта ключа на колата, да натиска ръчната спирачка и да включва мигача с механични „ръце“, както и да натиска педалите с неплъзгащи се „крака“.

Мусаши успешно е овладял волана на колата, той успял да завие на кръстовище, като спазвал светофара, получавайки необработени данни от сензорите, твърдят изследователите.

Шофьорските умения на робота обаче все още не са перфектни. Според разработчиците, за да завие на кръстовището, Мусаши само внимателно е свалил „крака“ си от педала на спирачката, вместо да натисне педала на газта. В резултат на това завоят отнел около две минути. Създателите на робота обясняват това с технически ограничения и „прекомерна предпазливост“.

В отделен експеримент Мусаши използва педала на газта, но му е трудно да поддържа постоянна скорост, която зависи от стръмността на наклона на пътя.

Изследователите казват, че са готови за предизвикателството за разработване на робот и софтуер от следващо поколение. Може би след няколко десетилетия Мусаши ще бъде зад волана на следващото ви такси в Токио.

Превод: GlasNews.bg