По време на посещението си в Северна Корея Владимир Путин подари руската бронирана лимузина Aurus на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, който му подари бюст, портрет и няколко кучета.  

Посещението на руския президент в КНДР беше важно събитие за тази затворена страна. Така че новини за това как е бил приет Путин продължават да се появяват, след като той кацна във Виетнам, пише Reuters.

Така севернокорейското издание KCNA публикува снимка от размяната на подаръци.

Владимир Путин, Ким Чен Ун, Северна Корея, КНДР, подаръциЦял екран
Размяна на подаръци Снимка: KCNA

Оказа се, че севернокорейският диктатор Ким Чен Ун е подарил на руския си колега бюст, гранитен портрет и дори няколко кучета. Да припомним, че Путин му подари сервиз за чай, адмиралска сабя и втората руска лимузина.

Владимир Путин, Ким Чен Ун, Северна Корея, КНДР, подаръциЦял екран
Ким Чен Ун подари на Путин няколко кучета Снимка: KCNA

Ким и Путин бяха видени да гледат кучета, вързани за покрита с рози ограда по време на сегмент, излъчен в четвъртък по държавната Корейска централна телевизия.

Ким подари на Путин чифт кучета пунгсан, порода ловни кучета, отглеждани в района на Северна Северна Корея. Бившият президент на Южна Корея Мун Дже-ин също получи чифт бели пунгсан на име Гоми и Сонган от Ким през 2018 г., когато отношенията между двете Кореи се затоплиха малко.

Известно е, че това не е първият път, когато Русия и Северна Корея си разменят живи подаръци. Така през 2022 г. товарен влак с 30 сиви чистокръвни коне беше изпратен от Руската федерация в КНДР за Ким Чен Ун.

Известно е, че Ким е голям любител на конете. Той дори покори свещената планина Паектусан на кон преди няколко години.

Конете, които Ким яздеше, са символични за Северна Корея, която кръсти усилията си за икономическо възстановяване след Корейската война от 1950-53 г. на името на митичния крилат кон Чолима. Най-новата ракета носител на страната също се нарича Chollima-1.

Владимир Путин, Ким Чен-ун, Северна Корея, КНДРЦял екран
Снимка: KCNA
Владимир Путин, Ким Чен-ун, Северна Корея, КНДРЦял екран
Посещението на Путин в КНДР Снимка: KCNA