Компания за добив на въглища с бивши връзки с американски измамник е обвинена в незаконен добив на въглища и унищожаване на местообитанието на коала без необходимото федерално екологично одобрение на федералното правителство на Австралия.

Около 47 хектара местообитания на коали бяха разчистени близо до мината "Вулкан", която е собственост на същата компания.

Тя отрече да е нарушила какъвто и да е федерален закон, свързан с това, което описа като „дефиниране на ресурси в малък мащаб“ на сайта си.

Министерството на изменението на климата, енергетиката, околната среда и водите провежда разследване, а екологични организации призоваха министъра на околната среда Таня Плиберсек да се намеси и да предприеме спешни действия.

Компанията "Ветранайт" е законен собственик на въгледобивната мина "Вулкан", за която е получила федерално позволение преди 2 години. Сега компанията иска да удвои продукцията си чрез изграждането на мина "Южен Вулкан", директно на юг от сегашната площадка.

В Австралия всички минни дейности, за които има вероятност да имат значително въздействие върху застрашени видове, каквито са коалите, изискват одобрение както от щатските, така и от федералните правителства.

Тази година "Ветранайт" получила одобрение от правителството на Куинсланд за изграждането на новата мина, но такова от федералното правилство - няма. Планът на компанията е да изчисти повече от 1000 хектара местообитания на коалите, така че да може да произвежда 1,9 милиона тона въглища.

Но от април компанията е разчистила около 47 хектара в района и е изградила открита шахта за въглища на същото място.