В цяла Украйна е обявена въздушна тревога. Това се доказва от данните на уебсайта за предупреждение, а също така бе съобщено от IA Ukrinfo на 31 декември 2022 г.

По-рано беше съобщено, че тревогата е обявена в два региона: Одеса и Николаев. Тогава сигналът обхвана цялата източна част на страната.

За последен път масова въздушна тревога беше обявена на 30 декември 2022 г. в цяла Украйна. Първоначално ресурсът за предупреждение предупреди само за алармата в Киев. И в същото време редица региони на Украйна също получиха предупреждение и препоръки да отидат в бомбоубежища.

Руските войски може през следващите дни да нанесат нов удар по енергийната инфраструктура на Украйна, за да подкопаят духа на украинското население по време на новогодишните празници. Това пък се казва в доклад на разузнаването на Министерството на отбраната на Обединеното кралство от 31 декември.

Офицери от британското разузнаване отбелязаха, че от октомври тази година руските въоръжени сили са атакували украински енергийни съоръжения и напоследък са се придържали към схема на удари с периодичност от 7-10 дни.

Тази интензивност на обстрела се потвърждава от факта, че на 29 декември 2022 г. руските войски нанесоха нова вълна от удари на далечни разстояния срещу украинската електроразпределителна мрежа.

Министерството на отбраната смята, че Русия вероятно ще предприеме този подход в опит да преодолее украинската ПВО. Има обаче възможност въоръжените сили на РФ да нарушат тази схема и да ударят отново през зимните празници.

Припомняме, че на 29 декември руските нашественици нанесоха масиран удар с ракети и безпилотни самолети-камикадзе на територията на Украйна. Руснаците са изстреляли над 100 ракети по критични инфраструктурни обекти.

Експлозии бяха чути в Киев, Лвов, Харков и Одеса. Кметът на столицата Виталий Кличко посъветва гражданите да зареждат мобилните си устройства, тъй като се очакват прекъсвания на тока.

На 30 декември ръководителят на Киевската градска военна администрация Сергей Попко, обобщавайки военните резултати от изминалата година, каза, че от началото на военните действия украинската столица е претърпяла 52 въздушни атаки срещу града. В резултат на това са загинали 120 души и бяха повредени 600 сгради в града.

Превод: GlasNews