Бреговата охрана на САЩ сподели в този понеделник първото изображение на подводницата "Титан", потънала на дъното на океана след катастрофалната ѝ имплозия миналата година.

И петимата души на борда на плавателното средство загинаха миналия юни по време на злополучно гмуркане до останките на "Титаник".

На снимката, публикувана в понеделник по време на изслушване от следователи, счупеният конус на опашката на подводницата се вижда на мъгливото синьо дъно на Северния Атлантически океан. Конусът на опашката е отрязан от останалата част на съда, а наблизо се вижда фрагмент от подводницата, пише CNN.

Останките бяха открити на няколкостотин метра от "Титаник" след дни на търсене, според следователите на изслушването в Северен Чарлстън, Южна Каролина, което се очаква да продължи до 27 септември.

Във встъпителната си презентация Морският съвет за разследване каза, че конусът на опашката и други отломки са били локализирани от дистанционно управлявано превозно средство на 22 юни миналата година, предоставяйки “убедителни доказателства”, че подводницата е претърпяла катастрофална имплозия – внезапно срутване навътре, причинено от огромен натиск.

Катастрофалният инцидент отне живота на Стоктън Ръш, основател и главен изпълнителен директор на оператора на кораба; бизнесменът Шахзада Дауд и неговият 19-годишен син Сюлеман Дауд; авантюристът Хамиш Хардинг; и френският водолаз Пол-Анри Наргеоле.

Намерените останки са съпоставени с петимата мъже на борда чрез ДНК тестове и анализи, потвърди Морският съвет за разследване в понеделник.

Бордът призова в понеделник първите си свидетели, включително бивши служители на OceanGate, фирмата, която разработи и управлява подводницата. Презентацията също така разкри последното съобщение на подводницата – само шест секунди преди да загуби контакт с повърхността.

“Пуснахме два wts”, гласи последното съобщение на "Титан" към кораба-майка. Wts са тежести, които плавателното средство може да пусне, с надеждата да се върне на повърхността. Секунди по-късно местоположението на "Титан" беше засечено за последен път.

Изслушването ще включва “исторически събития преди авария, съответствие с нормативните изисквания, задължения и квалификации на членовете на екипажа, механични и структурни системи, реагиране при извънредни ситуации и потопяема индустрия", каза бреговата охрана по-рано.

Въпреки че основната цел на изслушването е “да разкрие фактите около инцидента”, председателят на борда Джейсън Нойбауер призна в понеделник, че групата също има за задача да идентифицира “неправомерно поведение или небрежност от страна на акредитивните моряци.”

“И ако има някакво разкриване на престъпно деяние, ще направим препоръка до Министерството на правосъдието", каза той.