Бивш министър в Сингапур беше осъден на една година затвор за получаване на подаръци на стойност над £230 000, включително билети за мачове от Висшата лига и мюзикъли от Уест Енд.

Случаят с бившия министър на транспорта - Исваран, шокира Сингапур, която е класирана като една от най-малко корумпираните страни в света. Исваран беше министър в продължение на 13 години.

Други скъпи подаръци, които 62-годишният мъж прие от бизнесмени, включват пътуване с частен самолет, луксозен мотоциклет Brompton и билети за Гран При на Сингапур във Формула 1.

Неговата присъда беше по-тежка от шестте до седемте месеца, поискани от прокуратурата, които съдия Винсент Хунг каза, че са „явно неадекватни“ предвид тежестта на престъпленията на Исваран и тяхното въздействие върху общественото доверие.

„Доверието в обществените институции бяха основата на ефективното управление, което твърде лесно можеше да бъде подкопано от факта, че отделен държавен служител е паднал под стандартите за почтеност и отчетност“, каза съдията, когато осъди Исваран.

Първоначално Исваран беше обвинен в 35 точки, но прокурорите продължиха само с пет, като същевременно намалиха две точки за корупция до получаване на незаконни подаръци.

Първоначално бившият министър не се призна за виновен по обвиненията. Той беше пуснат под гаранция преди началото на присъдата му в затвора в понеделник.

Последният случай на корупция със сингапурски министър е през 1986 г., когато министърът на националното развитие на страната е разследван за предполагаем подкуп. Той почина преди да бъдат повдигнати обвинения.

Последният министър, обвинен в подкуп, беше Уи Тун Бун, който беше признат за виновен през 1975 г. и вкаран в затвора за приемане на подаръци в замяна на подпомагане на бизнесмен.

Снимка: Ройтерс