Руските сили са обстрелвали Висшият институт по физика и технологии в украинския град Харков, където има експериментален ядрен реактор, съобщава парламентът в Киев, цитиран от Ройтерс.

В резултат на ударите съседното общежитие е обхванато от пожар.

Украинският парламента посочва още, че сраженията в близост до института продължават. Не е ясно дали има жертви и ранени.

А войната продължава с руски удари по военни и цивилни цели на цялата територия на Украйна.

Най-тежко е положението в обсадения Мариупол. Още преди седмица руската армия превзе пристанището, а части на милицията на самообявилата се Донецка народна република вече са в предградията на града.

И обръчът около столицата Киев се затяга все повече. На 15-ия ден от инвазията бронирани машини напредват към украинската столица от север, запад и от изток.

Град Бровари, койото е на 15 километра североизточно от Киев, почти е превзет от руските части. Украинските власти разпространиха видео от безпилотен самолет с тежки поражения и унищожени танкове.

Не стихват и атаките срещу Ирпен, само на десетина километра западно от центъра на Киев. От района бягат десетки хиляди местни жители, но и много остават, въпреки войната.

"Ние оставаме, тъй като трябва да останем на нашата земя. Не искаме да изоставим нашата земя. Разумът си отиде от нашите земи, но ние не искаме да си идем от нашата земя", казва местният жител Олександър, цитиран от АФП.

В Западна Украйна, в Лвов, най-голямата детска болница приема пациенти от разрушените и затворени лечебни заведения - не само в Мариупол, а и от цялата страна. Заради опасността от ракетни атаки и тук, лекарите са взели единствените възможни мерки – да облепят прозорците с тиксо, за да не се пръснат при бомбардировка и да посочат входовете на бомбоубежищата.

"В момента за нашите пациенти всичко изглежда спокойно, но не можем ли да кажем, дали утре боевете няма да започнат и при нас, дали ще можем да им помагаме?", споделя д-р Олена Козлова, заместник-директор на болницата.