Чешкият доброволец Филип Сийман, който се биеше като част от батальона Карпатска Сич на страната на Украйна през март 2022 г., е съден за незаконна служба в украинската армия и грабеж в зона на бойни действия. 

Както се посочва в материалите по делото, Филип Симан е преминал основно военно обучение, бил е въоръжен и след това заедно с групата, която е командвал, е отишъл в градовете Ирпен и Буча, където е получил задачата да патрулира в окопите и да проведе т.нар. прочистващи операции." Още през април 2022 г. чехът беше задържан от украинските военни, той беше освободен и върнат в родината сиq съобщи изданието České noviny.

Според обвинението, докато е служил в украинския доброволчески батальон, Симан многократно е присвоявал вещи както на мъртви войници, така и на цивилни, по-специално:

  • пръстен;
  • кюлчета инвестиционно злато и сребро;
  • други бижута;
  • пари в брой;
  • електронен четец;
  • маркови слънчеви очила.

Прокурорът отбеляза по време на процеса, че Симан като военнослужещ е трябвало да познава нормите на международното хуманитарно право и също така заяви, че не е имал разрешение от президента на Чешката република да се бие в чужда армия.

Как Филип Сийман отговори на обвиненията

Пред съда Симан обясни, че е отишъл да се бие в Украйна, защото семейството му има украински корени.

Той се позова и на публично изявление на чешкия премиер Петър Фиала, който каза в началото на март 2022 г., че той и тогавашният президент Милош Земан могат да гарантират безнаказаност за хората, които са отишли ​​да се бият за Украйна, като премахнат смъртното наказание.

Филип Симан в съдаЦял екран
Филип Симан в съда Снимка: Seznam Zpravy

Що се отнася до обвиненията в грабежи, според Симан всички части са били базирани в изоставени къщи на украински жители, така че е обичайно бойците да използват импровизирани средства, а намерените ценности, пари или електроника са били отнесени „в щаба“ в случай, че руснаците си върнат тези обекти.

Симан каза, че не е откраднал пръстена, а го е получил от украинското ръководство, тъй като е част от история за загинал руски войник, която неговите командири са измислили, за да символизира способността на украинската съпротива да оцелее.

Чехът смята, че четецът на книги е таблет, който може да съдържа разузнавателна информация.

Твърди се, че военните са разрешили на Симан да задържи сребърните кюлчета, а той само е снимал златното кюлче на мобилния си телефон.

Чешкият гражданин също отрече да притежава други бижута, пари или дизайнерски очила. Той каза, че е взел кислородната маска само за да му напомня, че е служил в Украйна.

В същото време Сийман отбеляза, че присвояването на тези неща е морално погрешно.