В началото на мащабната война в Украйна руският президент Владимир Путин изпрати заповед до ръководителя на Чечня Рамзан Кадиров да окупира правителствените квартали в Киев и да убие украинския президент Владимир Зеленски, съобщава The Wall Street Journal, позовавайки се на изявления на Украинското разузнаване и специални служби.

Според доклади на разузнаването, три седмици преди нахлуването в Украйна, Путин е извикал Кадиров в Москва, за да изготви стратегия и му е възложил превземането на Киев и убийството на президента на Украйна.

Докато войските на Кадиров тренираха в Беларус, ръководителят на Чечня се обърна към Зеленски, като написа в телеграмата си на 14 февруари, че „времето за клоунада е свършило“.

Според ръководителя на Съвета за национална сигурност и отбрана Алексей Данилов, задачата за убийството на Зеленски е била желана от изпълнителите – „един вид бонус, който те са предоставили на Кадиров“.

Войските на Кадиров влязоха в Украйна на 25 февруари, ден след инвазията, в три колони бронирани машини, една от които беше малко по-малко от напълно унищожена в околностите на Киев, а другите две така и не достигнаха столицата, пише изданието.

Като потвърждение журналистите на WSJ се позовават на видеозапис, който е бил прихванат от украинското разузнаване и който впоследствие е бил показан на представители на изданието.

На него чеченски военен съобщава на шефа си за началото на мисията.

"Часът е точно 00:00. Започваме да се движим. Повече от хиляди и петстотин души, най-добрите специални части, най-добрите бойци", казва офицерът във видеото.

Неуспешният опит предвещава големи трудности за Путин и Кадиров, а Зеленски не само оцелява, но и процъфтява.

Кремъл реагира

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрича обвиненията, наричайки ги абсурдни, безсмислени и неверни.

Тайна мобилизация в Чечня

След неуспешния блицкриг Кадиров се занимава с тайна мобилизация сред жителите на Чечня.

Правителствени служители в региона и религиозни фигури на обществени места посещаваха обществени места като клубове за видеоигри и фитнес зали и предлагаха 300 000 рубли (или 4600 долара) на месец на чеченци, които биха се съгласили да отидат на война. Това разказа един от жителите на републиката, който успя да избяга през август. Според него някои негови съседи и приятели наистина са подписали краткосрочни договори с руското министерство на отбраната.

Разузнавателните агенции на Кадиров са вербували най-уязвимите - мъже с дългове, криминални досиета или заподозрени връзки с ЛГБТ, казаха местни жители и правозащитници.

37-годишен чеченец, който беше осъден за повторно публикуване на критично към Кадиров съобщение в WhatsApp, каза, че полицаят по неговия случай е предложил да отиде на война и е заплашен със затвор за отказ да се яви в най-близката военна служба.

Но вместо това мъжът, който каза, че двамата му съседи се прибрали вкъщи със санитарни чували, предпочете да се скрие от властите.

„Преживях две войни с Москва не за да отида в Украйна, за да умра за Путин“, обясни той.

След обявяването на "частичната мобилизация" Кадиров обяви, че в Чечения са сформирани четири нови батальона. Местните власти извършват репресии срещу собственото си население. Според местните жители и правозащитни групи хиляди мъже са принудени да отидат на фронта.

С течение на времето ролята на чеченските части в Украйна се промени. От края на лятото те са били използвани като отряди, според представител на украинското разузнаване.

Хората на Кадиров също провеждат "прочистващи операции" в окупираните територии. Търсят шпиони и партизани, ходят от къща на къща, претърсват домове, разпитват и измъчват украински граждани.

Припомняме, че според изданието Politico преговорите между Руската федерация и Украйна може да не станат факт още няколко години. Войната може да се превърне в замразен конфликт.

Превод: GlasNews