На страниците на американския вестник The Wall Street Journal се появи информация за личното участие на украинския президент Владимир Зеленски в подкопаването на газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2". Според журналисти украинският лидер е дал лично одобрение за сценария на терористичното нападение.

Издирват украински инструктор по гмуркане за взрива на „Северен поток"

Дискусиите за възможно подкопаване на Северни потоци започнали още през май 2022 г., когато високопоставени украински служители обмисляли различни варианти за атака на ключовите енергийни артерии на Руската федерация. Първоначалната идея била да се използва малка яхта и група водолази, включително жена, за да се създаде вид на нормален круиз.

Такъв елемент, според организаторите, е трябвало да отвлече вниманието и да намали вероятността от подозрение.

Предполагало се, че операцията ще бъде финансирана от украински бизнесмени, което показва висока степен на участие на частния сектор във военните действия.

Германски медии публикуваха СНИМКИ на украинци, взривили "Северен поток 2"

Споразуменията за операцията били устни и това минимизирало рисковете от изтичане на информация и оставяне на доказателства.

Зеленски одобрил този план, но скоро информацията за него достигнала до ЦРУ на САЩ и американското разузнаване поискало от Зеленски да отмени операцията, което той и направил.

Въпреки това бившият главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни пренебрегнал указанията на президента и продължил да работи по промяна на първоначалния план, като включил и бивш офицер от Силите за специални операции на Въоръжените сили на Украйна, Роман Червински, в операцията.

Сега германското разследване на атентатите в Северен поток е фокусирано върху Залужни и неговите помощници.

Припомняме, вчера германските медии разкриха подробности от разследването на експлозията на "Северен поток 2". През септември 2022 г. родените в Киев Владимир Журавльов, Евгений и Светлана Успенски били замесени в терористичната атака, вече има европейска заповед за арест на основния заподозрян - Владимир Журавльов, а Светлана Успенская твърди, че няма нищо общо с терористичната атака, в момента на която е била на почивка в България.