Група японски учени обърнаха внимание на щраусите, които могат да произвеждат няколко вида антитела, които неутрализират чужди тела в тялото. През февруари 2021 г. специалисти инжектираха дезактивирани частици от коронавирус в организмите на лабораторни щрауси. С помощта на този експеримент те успяват да получат голямо количество антитела, които са били в снесените яйца на птиците.

Полученият по този начин материал послужи като основа за създаването на защитен филтър. Учените го третират с флуоресцентно багрило и го поставят в маска. В случай на контакт с частици COVID-19, повърхността му започва да свети в ултравиолетовия спектър. Тестването на новостта беше извършено в продължение на 10 дни с участието на 32 пациенти, които бяха диагностицирани с коронавирус.

Японски експерти установиха, че маските, носени на лицата на участниците в експеримента, реагират на ултравиолетова светлина. По-късно екипът от учени разшири опита до 150 доброволци. Резултатът отново потвърди ефективността на светещата маска. Според ръководителя на експеримента Ясухиро Цукамото, в бъдеще такава маска ще се превърне в лесен начин за тестване на коронавирус, достъпен за всеки.

Превод: GlasNews