Мъж беше арестуван в Индонезия, след като се предполага, че е продал 11-месечното си бебе във Facebook зад гърба на жена си, за да финансира навика си да играе онлайн хазарт.

Бащата, идентифициран само като 36-годишния Р.А., получил само 15 милиона индонезийски рупии, еквивалентни на около £730, които след това превел в своите сметки за онлайн хазарт.

Той е заловен, след като съпругата му, биологичната майка на детето, се върнала в дома им в Тангеранг, Западна Джакарта, и не открила бебето си.

Началникът на полицията в град Тангеранг Зейн Дуи Нугрохо разказа пред местните медии: „Тя е притискала Р. А. да сподели местонахождението на детето им, докато в крайна сметка той призна, че е продал новороденото. След това тя го доведе да направи доклад в полицейското управление на град Тангеранг.“

След като беше разпитан от детективи, мъжън призна, че е продал бебето си, за да намали дълговете си. Но след като получил парите, той  импулсивно ги използвал онлайн.

Купувачите, идентифицирани само като H.K. и M.O., също били арестувани по подозрение за участие в мрежа за трафик на хора – престъпление, което предвижда наказание до 15 години затвор и глоба от 600 милиона рупии (£29 300) в Индонезия.

Те се разследват за предполагаемо участие в по-голяма мрежа за трафик на хора, въпреки че в момента не са известни подробности за това.

Индонезийската комисия за защита на детето осъди шокиращия инцидент.

Шефът й, Ай Мариати, каза пред местните медии: „Притеснително е, че той използва финансовото си състояние, за да участва в дейности, които се изкореняват от държавата, и с продажбата на деца, той също така нарушава основните човешки права.“

Това идва само седмици след като полицията разкри група за трафик на бебета в Депок, град южно от Джакарта, където арестува осем души, замесени в онлайн търговията с деца.

Аря Пердан, висшият полицай в града, каза, че децата са били рекламирани във Facebook и са били продавани на цени, вариращи от 10 милиона до 15 милиона индонезийски рупии (£490 до £740).

След това децата бяха отведени в Бали, където бяха препродадени за цели 45 милиона рупии (£2195).

Близо 60% от всички жертви на трафик на хора по света са от Азиатско-тихоокеанския регион, като Южна и Югоизточна Азия се считат за ключови центрове за доставка на жертви.