Общо 24 души са задържани досега във връзка с убийството на осемгодишно момиченце в Турция. Убийството на Нарин Гюран потресе цялата страна, предава телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Тялото на осемгодишното момиченце, което бе издирвано в продължение на 19 дни, бе намерено на 8 септември, съобщи вчера министърът на вътрешните работи Али Йерликая.

Тялото на Нарин Гюран бе открито в чувал в река в окръг Диарбекир, на около километър от селото, в което е живяла със семейството си, уточни пред журналисти валията на Диарбекир Мурат Зорлуоглу.

Аутопсията на тялото на детето е приключила, след което то е предадено на близките му, съобщи късно снощи Анадолската агенция.

Откриха тялото на момиченце, издирвано от 19 дни

Сред задържаните за разпит са майката, бащата, двамата братя, тримата чичовци на Нарин, съпругата на нейния чичо с инициали С. Г. , който беше арестуван по-рано и е основен заподозрян за жестокото убийство, извършено в окръг Диарбекир, Югоизточна Турция, информира СиЕнЕн-Тюрк.

Подозира се, че момиченцето е било брутално убито след сексуална гавра, пише БТА. Нарин изчезна на 21 август. Редица известни личности се включиха в кампанията в социалните мрежи „Намерете Нарин".

В рамките на предприетата широкомащабна акция за издирването на детето се включиха екипи на жандармерията, водолази, командоси, специално обучени кучета. Спасителите използваха специална техника, включително дрон и устройства за подземно заснемане, посочва СиЕнЕн-Тюрк.

Дълбоко сме наранени от тъжната новина за Нарин, която е била брутално убита, написа турският президент Реджеп Тайип Ердоган в профила си в социалната мрежа Екс.

Лично ще проследя съдебния процес, за да гарантирам, че тези, които ни отнеха Нарин, ще получат суровото наказание, което заслужават, добави той.

Прокюрдската партия ДЕМ посочи в акаунта си в Екс, че "лицата, отговорни за това убийство, което натъжи всички нас, трябва да бъдат разкрити и подведени под отговорност пред безпристрастна и независима съдебна система".

Междувременно вчера бяха организирани протести по повод бруталното престъпление в град Диарбекир и в град Ван. Хиляди се включиха в шествията, съобщава изданието Газетедувар.

Организатор на демонстрацията в Диарбекир бе прокюрдската партия ДЕМ, Движението на свободните жени и др. Хиляди хора се включиха в протеста с искане за справедливост, като носеха снимки на убитата Нарин. В демонстрацията участваха и съкметовете на Диарбекир Серра Бучук и Доган Хатун, които изтъкнаха, че са много тъжни и същевременно ядосани.

От името на общината се извиняваме на нашите хора. Не трябва да допускаме нито едно друго дете да изчезне така – „в ръцете на семейството си, трябва да обещаем това заедно", казаха съкметовете.

В източния град Ван също се състоя голяма демонстрация. В шествието, организирано от клон на синдиката КЕСК, се включиха много хора, като издигнаха плакати с лозунги „Правосъдие за Нарин, правосъдие за всички".