Готов е проектозаконът решение за постепенна амнистия на независимата група от 8 депутати, които се отцепиха от ВМРО-ДПМНЕ, за да гласуват в полза на конституционните изменения, предвидени с Договора за името между Македония и Гърция, предава скопският телевизионен канал „Сител“.

Законотворците в съседната ни страна най-накрая са намерили решение как да се постигне различна отговорност и амнистия за различните категории участници (общо 33) в събитията от 27 април 2017 година в македонския парламент, отбелязва медията.

Решението ще бъде представено от подгрупата за помирение в понеделник.

Според Зекир Рамчилович, заместник-координатор на групата, последните свидетелства в процеса „27 април“ не са повлияли на текста на Закона, който те са подготвили.

От групата призоваха ВМРО-ДПМНЕ да изпрати свой представител в групата за помирение.

И за управляващия „Социалдемократически съюз на Македония“ (СДСМ) свидетелствата не са повлияли за амнистията, отбелязва телевизионният канал. От там са казали, че тези показания само са показали защо опозицията е настоявала за цялостна амнистия.

ВМРО-ДПМНЕ, от своя страна, се осъмниха, че показанията са договорени и се оплакаха, че техният закон за амнистия е бил отхвърлен и че властта настоява, както казват те, на селективна амнистия.

След като мине през подгрупата за помилване, решението за постепенна амнистия в сряда трябва да мине и през филтъра на органа за помирение, интеграция и реформи, а след това да бъде прието и на пленарно заседание на местния парламент, посочва „Сител“.