Бившият главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), настоящ посланик на Украйна във Великобритания Валерий Залужни коментира данните, че той може да е дал заповед за взривяване на газопровода "Северен поток". Той каза, че „не знае нищо за това и всякакви предположения за противното са провокация“.

В съобщението наThe Wall Street Journal се казва, че той е направил съответния коментар в текстова кореспонденция.

„Генерал Залужни заяви в , че не знае за подобна операция и че всякакви предположения за противното са „обикновена провокация“, се казва в публикацията.

Медиите също така пишат, че Залужни е подчертал, че „въоръжените сили на Украйна не са упълномощени да провеждат чуждестранни мисии, така че той не може да участва в тях“.

Отбелязва се също, че „високопоставеният служител на СБУ отрича участието на правителството си в подкопаването на Северни потоци“.

По-рано The Wall Street Journal написа, че президентът на Украйна Владимир Зеленски е участвал лично в саботажа на газопровода "Северен поток" . Според изданието дискусиите за възможността за експлозия са започнали през май 2022 г., когато „високопоставени украински служители са обмисляли варианти за атака на ключови енергийни артерии на Русия“.

Вестникът също пише, че разследването, провеждано от германските правоприлагащи органи, в момента е „фокусирано върху Залужни и неговите помощници“. Въпреки това беше посочено, че Германия не разполага с доказателства, които да бъдат представени в съда.