Скоростта на руската офанзива в Украйна се забавя, а случаите на дезертиране и мародерство значително са се увеличили, показва сутрешната сводка на украинската армия. Световни лидери и Украйна обвиниха Русия във варварска атака срещу детска болница в обсадения град Мариупол на брега на Азовско море. Близо 40 000 души бяха евакуирани само вчера от Украйна.

Продължават сраженията на юг в Мариупол, на изток в Донецк, Таврия и Слобожанско, както и в Харков и Ахтирка. Украинската армия успява да спре и руското настъпление към градовете Кривой Рог, Вознесенск и Миколаев. И тази сутрин столицата Киев осъмна под звука на сирените за въздушна тревога. Най-малко 1300 цивилни са загинали в Мариупол от началото на войната, твърдят местните власти. Украинската армия публикува видеокадри от бомбардираната детска болница в Мариупол.

Във видео, публикувано в социалните мрежи, украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия във военно прeстъпление:

„Въздушната бомбардировка на болница е окончателното доказателство, че се извършва геноцид на украинския народ. Европейци! Не можете да кажете, че не виждате какво става с украинците, какво се случи с Мариупол. Видяхте! Знаете!“.

Губернаторът на Донецка област съобщава за 17 ранени при атаката срещу болницата, в това число и жени в родилното. Тези съобщения не могат да бъдат потвърдени. Русия определи твърденията на украинските власти като фалшива новина, тъй като болницата отдавна е превърната в щаб на военните. Дмитрий Полянски - първи заместник постоянен представител на Русия в ООН написа в Туитър, че Москва е предупредила още на 7 март, че болницата е военен обект. Белият дом определи атаката като варварска употреба на сила срещу цивилни, а британският премиер Борис Джонсън я нарече извратена. А генералният секретар на ООН Антониу Гутериш нарече атаката „ужасяваща“, както и призова „това безсмислено насилие да спре“. 

Междувременно Съединените щати предупредиха, че Русия се готви да използва биологични или химични оръжия в Украйна. Вашингтон обяви още, че прехвърлянето на полски изтребители МиГ-29 в Украйна може да ескалира конфликта и затова няма да бъде направено. Вместо това в Украйна се изпращат две батареи за противоракетна отбрана, а Лондон изпраща преносими ракетни системи  в допълнение на 3-те хиляди противотанкови оръдия, изпратени вече.

Канада обеща да предостави военно оборудване на стойност 50 милиона долара. САЩ посочват, че около 6 000 руски военнослужещи са убити в Украйна от началото на войната, но точен брой на загиналите не е възможно да се установи.

Спешно финансиране с 1,4 млрд. долара за Украйна е одобрено от Управителния съвет на Международния валутен фонд. Със средствата ще се помогне на Украйна да посрещне спешните нужди на платежния си баланс, които произлизат от последиците на продължаващата война. 

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева заяви, че руската инвазия ще доведе до дълбока рецесия тази година.