Южноафриканската страна Зимбабве ще умъртви 200 слона, тъй като е изправена пред безпрецедентна суша, довела до недостиг на храна.

Този ход ще се справи с нарастващата популация на животните, заяви органът, отговорен за защита на дивата природа в страната.

Министърът на околната среда заяви, че в Зимбабве има „повече слонове, отколкото са необходими".

Правителството е инструктирало Управлението на парковете и дивата природа на Зимбабве да започне процеса на умъртвяване.

200-те слона ще бъдат отстреляни в райони, където са регистрирани инциденти с хора, включително Хванге, в който се намира най-големият природен резерват в Зимбабве, обясни генералният директор на парка Фултън Мангвания.

„Обсъждаме със ZimParks и някои общности да направим нещо подобно на това, което направи Намибия. Да умъртвим слоновете и да мобилизираме жените да изсушат месото, да го опаковат и да гарантират, че то ще стигне до някои общности, които се нуждаят от протеини", каза министърът на околната среда на Зимбабве Ситембисо Ньони.

Зимбабве е дом на около 100 000 слона - втората по големина популация в света след Ботсвана.

Благодарение на усилията за опазване на околната среда Хванге е дом на 65 000 от животните, което е четири пъти повече от капацитета му, според ZimParks. За последен път Зимбабве е извършила умъртвяване на слонове през 1988 г.

Съседна Намибия съобщи този месец, че вече е убила 160 диви животни в рамките на планирано избиване на повече от 700, включително 83 слона, за да се справи с най-тежката суша от десетилетия.

Зимбабве и Намибия са сред редица държави в Южна Африка, които обявиха извънредно положение заради сушата.

По оценки на ООН около 42% от зимбабвийците живеят в бедност, а властите твърдят, че около 6 милиона души ще се нуждаят от хранителни помощи през периода от ноември до март, когато храната е най-оскъдна, пише БТВ.

Някои критикуваха идеята за лов на слонове за храна, не на последно място защото животните са основна атракция за туристите.

„Правителството трябва да разполага с по-устойчиви екологосъобразни методи за справяне със сушата, без това да се отразява на туризмa. Те рискуват да отблъснат туристите по етични причини. Слончетата са по-изгодни живи, отколкото мъртви", казва Фарай Магуву, директор на Центъра с нестопанска цел за управление на природните ресурси.

Крис Браун, който е природозащитник и главен изпълнителен директор на Камарата за околна среда на Намибия, заяви, че слоновете имат „опустошителен ефект върху местообитанията, ако им се позволи да се увеличават непрекъснато, експоненциално".

Избиването на слоновете в Намибия беше осъдено от природозащитниците и групата за защита на правата на животните Peta като недалновидно, жестоко и неефективно.