Не са малко градовете по света, проектирани за много по-малък брой жители, отколкото имат в настоящето. Един от тях е Кайро - през 50-те години на миналия век там живеят около 2.5 милиона. 74 години по-късно населението е почти 23 милиона.

Именно заради това властите в Египет търсят решение на проблема как да се справят със задръстванията, лошия въздух и пренаселеността - 19 хил. човека в Кайро живеят на площ от един квадратен километър.

Така през 2015 г. се стига до решението да се построи нова столица на Египет. Градът, който за момента няма име, се намира около 45 км източно от Кайро и ще се простира на около 700 кв. км.

А според снимките на НАСА Earth Observatory бъдещата египетска столица вече започва да придобива вид на град. Голяма част от правителствените служби ще бъдат преместени там, както и финансовият район на Кайро, и около 6 милиона човека.

Парламентът дори вече е провел няколко заседания в новата си сграда, а през март 2024 г. около 1500 семейства са преместени в новия град, като се окачва до края на годината бройката им да достигне до 10 хиляди.

От снимките на НАСА Earth Observatory се забелязват някои от най-големите обекти в бъдещата столица на Египет. Това е паркът Green River Park с дължина около 10 км, както и сградата на Министерството на отбраната, кръстена Октагон. Нов стадион в южната част на града ще бъде вторият най-голям в Африка.