Президентът на Украйна Владимир Зеленски каза, че войната може да бъде прекратена само чрез пряк диалог с руския президент Путин на основата на взаимен компромис. Това каза той в интервю за германския таблоид Bild.

„При всички преговори моята цел е да сложа край на войната с Русия. И аз също съм готов да предприема определени стъпки”, каза той и добави, че компромиси могат да се правят, но те не трябва да са предателство на страната.

Отговаряйки на въпроса какво би отговорил на искането за приемане на независимостта на Донбас и признаване, че Крим е руски, в името на мира, Зеленски каза: „Въпросът тук не е какво мога да дам“.

В същото време Зеленски отбеляза, че другата страна също трябва да бъде готова на компромис, но досега те не са демонстрирали това.

Зеленски отбеляза, че все още не може да говори за подробности - няма пряк контакт с Путин. „Само след преки преговори между двамата президенти можем да сложим край на тази война“, подчерта украинският президент.

Припомняме, Украйна се обърна днес към германския канцлер Олаф Шолц за помощ при организирането на среща между украинския президент Владимир Зеленски и руския президент Владимир Путин.

Киев моли германския канцлер да организира среща между Путин и Зеленски