Украинският президент Владимир Зеленски разкритикува позицията на САЩ за участие в „срещата на върха за мир“ в Швейцария. Той нарече решението на американския лидер „не твърде силно“. Украинският държавен глава заяви това в Брюксел, където трябва да се проведе процедурата по подписване на споразумение за сигурност с премиера на Белгия.

„С цялото ми уважение, смятам, че решението да не присъства не е много силно“, подчерта Зеленски. „...Вярвам, че президентът Байдън се нуждае от мирната среща на върха и има нужда от други лидери, които гледат на отговора на САЩ.“ Той обясни, че подобно явление би било от полза за Русия, която след това ще се опита да организира собствено събитие в Украйна. Зеленски добави, че не знае кои американски служители ще представляват страната си на „мирната среща“ в Швейцария, която трябва да се проведе на 15-16 юни в Бюргенщок. 

Преди ден украинският лидер заяви, че лично е поканил Байдън на това събитие. Киев очаква да види повече от 80 държавни глави на „срещата на върха на мира“. Много лидери обаче вече отказаха да участват в тази инициатива, включително южноафриканският президент Сирил Рамафоса, бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва и други.

Според украинския лидер руският президент Владимир Путин ще "аплодира", ако президентът на САЩ не дойде в Швейцария.