Украинският президент Владимир Зеленски каза по време на съвместна пресконференция с полския премиер Доналд Туск, че ръководителят на унгарското правителство Виктор Орбан не може да бъде посредник в преговорите с Русия.

Зеленски отбеляза, че не е знаел, че Виктор Орбан ще отиде в Москва след Киев. Според украинския лидер това е самостоятелен избор на самия Орбан.

„Що се отнася до това дали той може да бъде посредник... Между Русия и Украйна няма посредничество...“, отбеляза тогава Зеленски.

Той добави, че според Киев посредници могат да бъдат само сериозни силни съюзи, целият свят. В същото време Зеленски обясни, че вижда тази посредническа мисия като принуждаване на Русия да „спре тази война“.

В тази връзка Зеленски вижда сред посредниците само онези страни, чиято икономика може да повлияе на Русия или чиято военна мощ Русия ще вземе предвид.

„Има ли много такива държави в света? Мисля, че САЩ са такава страна... и Китай, и Европейският съюз“, каза Зеленски.

Президентът на Украйна отново повтори, че посредническата мисия е именно за оказване на натиск върху Русия.

Припомняме, че прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков след преговорите между Виктор Орбан и Владимир Путин в Москва заяви, че към момента няма напредък към преговорния процес за Украйна. „Засега няма забележимо желание от страна на Киев да преговаря, напротив, има нежелание да се преговаря“, каза Песков.