Украинският президент Владимир Зеленски каза, че Киев, заедно със своите партньори, сега подготвя подробен план за прекратяване на войната за разглеждане на следващата мирна среща. За разлика от първата среща на върха, на тази ще бъдат поканени представители на Русия.

В интервю за NBC News Зеленски каза:

„Ще подготвим, както казахме, подробен план за прекратяване на войната. Ще го подготвим с партньорите, които подкрепиха комюникето на първата среща на върха версия за прекратяване на войната“.

Зеленски отбеляза, че „колкото повече страни се присъединят, толкова повече страни ще разберат този план в детайли“.

По думите му именно този план ще бъде предложен за разглеждане на втората среща на върха за мира и сега на нея трябва да присъстват представители на страната-агресор.

„Ние разбираме, че е много трудно да прекратим тази война по дипломатически път и това ни е ясно и всички страни поискаха от нас руски представители на втората среща на върха. Ние казахме: ние не сме против това всичко, нека подготвим план и да им се обадим“, каза Зеленски.

Този път ситуацията на бойното поле се промени: украинските въоръжени сили контролират значителна територия в района на Курск, а Руската федерация успя да напредне в района на Донецк.

Припомняме, че първата световна среща на върха се проведе на 15-16 юни в Швейцария. Тя беше инициирана от Украйна. В резултат на това беше издадено съвместно комюнике за основите на мира, което веднага беше подкрепено от 80 държави и 4 организации. Други страни постепенно продължават да се присъединяват към това комюнике.

Основни точки на документа:

участниците потвърдиха значението на спазването на международното право и резолюциите на ООН, призоваващи за прекратяване на агресията и зачитане на суверенитета и териториалната цялост на Украйна;

ЯЕЦ трябва да работи под пълния суверенен контрол на Украйна;

трябва да се възстанови достъпът до морските пристанища на Черно и Азовско море;

всички военнопленници трябва да бъдат освободени, цивилните върнати в Украйна.

„Вярваме, че постигането на мир изисква ангажираност и диалог между всички страни, затова решихме да предприемем конкретни мерки в горните области в бъдеще, последвани от участие на представители на всички страни“, се казва в документа.