Мария Бранас Морера, която е живяла до 117 години и е смятана за най-възрастния човек на планетата, може би дължи дълголетието си не само на генетиката, но и на един прост продукт: киселото мляко.
 
Преди смъртта си жената е дала съгласието си за ДНК тест, пише Lad Bible.

През август 2024 г. Мария почина на 117 години и 168 дни, запазвайки титлите на най-възрастния жив човек в света и най-дългоживеещата испанка в историята. Родена в Съединените щати, тя се преместила в Каталуния, Испания, през 1915 г., където преживяла войни, пандемии и дори се заразила с COVID-19 на 113-годишна възраст.

Преди смъртта си Мария се съгласила да ѝ бъде направен ДНК тест, както самата тя се изразила, „за да помогне на другите да живеят толкова дълго“. Испански лекари събрали кръвни и други тъканни проби, за да създадат нейния биологичен профил. Резултатите показали, че биологичната възраст на Мария е с 10 до 15 години под хронологичната ѝ възраст.

Д-р Мануел Естелер от Института за изследване на левкемия „Хосеп Карерас“ отбеляза, че генетиката играе огромна роля, но не е единственият фактор.


Преди смъртта си Мария се съгласила да ѝ бъде направен ДНК тест. Снимка: Jam Press

Какво е помогнало на жената да доживее до 117 години:

Активен начин на живот - Мария спортувала в старческия дом, докато можела;

Нямала лоши навици - не пушела, не злоупотребявала с алкохол и избягвала наднорменото тегло;

Социална активност - столетничкята е водила богат социален живот;

Специална диета - лекарите забелязали навика ѝ да яде кисело мляко La Fageda до три пъти на ден и да пие ежедневно смути, приготвено от осем вида зърнени храни.
 
В публикацията се отбелязва, че учените смятат, че пробиотиците и фибрите поддържат здравето на червата и укрепват имунната система, намалявайки риска от сериозни заболявания.

„Тайната на изключителното дълголетие се крие в баланса между генетиката и начина на живот. Става дума за съотношение 50:50“, заключи д-р Естелер.