В света на науката се появи нов претендент за званието на най-младия ядрен физик, който е постигнал термоядрен синтез. Това е 12-годишният ученик Джексън Освалд от Тенеси, САЩ. Докато неговите съученици, типично за тази възраст, играят компютърни игри и гледат телевизор, Джексън е сглобявал компактен реактор за термоядрен синтез в своята лаборатория. Самата лаборатория се намира в неговата лична стая за игри.

Уеб порталът Science Alert пише, че Освалд е започнал сглобяването на термоядрената си инсталация, когато е бил едва на 12 години, но на 18-ти януари 2018 година, само няколко часа преди да стане на 13, той официално съобщи, че е достигнал поставената цел.

Предишният рекорд за сглобяването на миниатюрен реактор в домашни условия принадлежи на Тейлър Уилсън, който постигна подобни резултати на 14 годишна възраст.

Чрез подаването на 50 000 V напрежение момчето е успяло успешно да сблъска два атома газообразен деутерий в създадения от него реактор, като е успял да слее ядрата в зоната на активната плазма. След редица експерименти и допълнителни изследвания Освалд неколкократно повтаря този експеримент и обявява в медиите своите постижения.

„За всички, които не са запознати с моите предишни експерименти и казваха, че никога няма да достигна ядрен синтез, тази информация със сигурност ще бъде изненадваща. През последните тридесетина дни постигнах много голям прогрес и оправих всички недостатъци на моята система. Сега вече получавам резултати, които наистина си струват положените усилия“ – по този начин Освалд коментира своите постижения във форума на Fusor.net.

Успехът на Освалд бе потвърден от авторитетния Open Source Fusor Research Consortium. Администраторът на уеб сайта Джейсън Хъл каза, че е добавил името на Освалд в списъка с любителите, постигнали термоядрен синтез.

Оборудването за неговата детска лаборатория му е струвало $10 000 и това безспорно е най-младият физик в света, осъществил реакция на ядрен синтез в домашна лаборатория.

Джексън Освалд уточни, че синтезът е осъществен при 40 микрона чист D2 (деутерий), като на реактора е подадено напрежение 50 000 волта, при което силата на тока е достигнала 7 mA:

40 microns of pure D2 50kv @ 7ma Trigger set to 30mv 2 5/8 inches of HDPE moderator

 

Момчето допълни, че повечето от детайлите и компонентите е поръчвал в eBay, като много от тях се е налагало да бъдат доработени и усъвършенствани.

Но за да получи официално признание в научната общност, Джексън Освалд трябва самостоятелно или в съавторство с някого, да напише научна статия, в която са описани оборудването, проведените експерименти и постигнатите резултати. Ако трудът бъде публикуван в официално научно списание, достижението ще бъде фиксирано в научните среди.