Младата и амбициозна компания Tachyum съобщи. че започва изграждането на научно изследователски отдел в Словакия. Основателят и генерален директор Радослава Данилак сподели, че компанията ще получи държавна субсидия в размер на 17 милиона евро за построяването на новия център. Компанията Tachyum е основана през 2016 година в Силициевата долина, а нейният основен проект е централният процесор Tachyum Prodigy, официално представен миналата година.

Tachyum Prodigy е 64-битов процесор с 8-канален контролер на DDR4/DDR5 памети и интегриран в чипа PCI-Express 5.0 контролер със 72 линии.  Освен това, някои модели на новия чип имат по два стека многослойна HBM3 памет с общ капацитет до 32 GB. Освен тези топ модели с и без HBM3 памет, Tachyum възнамерява да произвежда 32- и 16-ядрени процесори с по-скромни технически характеристики.

Tachyum заяви пред медиите, че техният нов процесор е по-бърз от който и да било единичен чип на Intel и AMD. Освен това производителят сподели, че консумацията на Tachyum Prodigy е десет пъти по-малка, а новите процесори са тройно по-евтини от чиповете със същата производителност.

Процесорът ще се произвежда чрез 7 нанометров технологичен процес в заводите на TSMC. Площта на кристала на флагманския чип е 300 квадратни милиметра. Първите инженерни образци на Tachyum Prodigy трябва да излязат до края на тази година. Ще бъде интересно да видим, дали компанията ще успее да реализира тези гръмки обещания.