НАСА разкри, че от шелфовия ледник Брънт в Антарктида, който е наблюдаван от десетилетия, е на път да се отчупи голям айсберг. Това парче лед има около два пъти по-голяма площ от тази на Ню Йорк с видима цепнатина, която учените са наблюдавали, използвайки снимки от въздуха. За пръв път човешки крак стъпва на шелфа, където се намират пукнатините, през 1955 г.

НАСА сподели две снимки на ледника – първата, направена от Landsat 5 през януари 1986 г., последвана от най-актуалната снимка от Landsat 8 през януари 2019 г. Голяма пукнатина, видима на изображенията, е нараснала значително през последните три десетилетия и почти обхваща целия леден шелф.

Друга пукнатина по вертикалата е наречена Хелоуинската пукнатина, защото се появява през месец октомври 2016 г. В крайна сметка двете пукнатини ще се срещнат, което ще доведе до отделянето на най-големият айсберг от шелфа. От НАСА  обаче твърдят, че леденият блок няма да бъде монументален по размер и вероятно дори няма да влезе в топ 20 на най-големите ледени късове.

Учените се опасяват, че отделянето може да дестабилизира ледника, което ще постави под въпрос бъдещето на изследователите от научната станция “Халий”, която се намира там.

Според експертите, бъдещето на шелфа може да се предвиди, когато стане ясно къде ще се съберат линиите на разлома.