Американският бизнесмен и политик е уверен, че никой не се замисля върху реалните последствия от роботизацията и автоматизацията. Ето защо, в център на неговата предизборна кампания е въвеждането на Безусловен базов доход (ББД) в размер от $1000 на месец за всеки американец. Според Йънг, това съвсем не е толкова скъпо, а и вече няма друг вариант за оцеляване в епохата на роботите.

Андрю Йънг счита себе си за кандидат за президент на САЩ, но шансовете му за одобрение от Демократичната партия се оценяват на нивото на Бърни Сандърс. Но Андрю Йънг използва вниманието на медиите предимно за една единствена цел – да показва опасностите от роботизацията и да популяризира перспективите пред ББД. Това е и базата на неговата програма.

Уеб порталът Futurism подчерта, че изместващата хората роботизация и автоматизация, всъщност са съвсем конкретни технологии, които се внедряват в момента. Една от тях е в състояние да разори милиони хора.

„Робомобилите са всичко, което е нужно, за да се извади обществото от равновесие. Това е иновация, заради която на улиците ще започнат погроми“ – твърди Йънг. „А ние възнамеряваме да премахнем работниците в супермаркетите, кол-центровете, банките и застрахователните компании“.

Според Йънг, единственият изход е ББД и политиците трябва да се замислят върху това още сега.

Системата на Андрю Йънг

В основата на предизборната кампания на кандидата за президент на САЩ Андрю Йънг е обещанието на ББД за всички американци. По $1000 месечно. Ако се направи директно пресмятане излиза, че ще за изплащането на ББД са необходими $3,9 трилиона годишно – нещо, което не може да си позволи дори и най-голямата световна икономика.

Но Йънг подчертава, че да се пресмята по този начин е неправилно. Първо, тежестта за бюджета е различна – при по-бедните това ще бъде заплащане на помощи, а за други ББД е вариант за данъчни отстъпки. Освен това, ще се направят големи икономии от уволнението на чиновниците, чиито услуги за разпределяне на помощите вече няма да са необходими.

Ако се пресметне по този начин се получава, че плащането на ББД ще струва на САЩ около $540 милиарда годишно. А това е почти двойно по-малко от сега изплащаните помощи за бедни и безработни, които през 2018 година достигнаха $988 милиарда.

Йънг предлага на хората да се даде избор дали да получават социални помощи или ББД – „безусловната хилядарка“. Той е уверен, че ББД ще бъде по-популярен и по-изгоден за държавата.

„Това ще бъде много-много по-евтино и много-много по-бързо, понеже към днешен ден половината американци по един или друг начин получават финансова помощ от държавата“ – каза Йънг.

През 2019 година в САЩ ще бъдат проведени два експеримента с използването на ББД. Единият ще се проведе в малкия калифорнийски град Стоктън, който и до днес не може да се оправи след обявения преди няколко години фалит. Вторият ще бъде проведен в други два американски града, имената на които засега не се съобщават.