Собствениците на Apple Watch бяха изумени от най-новата актуализация, която може да предскаже заболявания, преди да се появят първите симптоми. 

Преди това устройството вече беше получило признание за способността си да открива сърдечни проблеми и да открива падания при възрастни хора. Въпреки това, нова функция, приложението Vitals, налично с най-новата версия на операционната система WatchOS 11, вече може да предвижда често срещани заболявания като грип и COVID.

актуализация на Apple WatchЦял екран
Собствениците на Apple Watch бяха изумени от последната актуализация Снимка: Daily Mail

Програмата анализира пулса, дишането, температурата на китката, нивата на кислород в кръвта и продължителността на съня, за да проследи здравето на потребителя в реално време.

watchosЦял екран
Преди това устройството вече беше получило признание за способността си да открива сърдечни проблеми и да открива падания при възрастни хора.

Много потребители започнаха да забелязват, че техният Apple Watch мистериозно записва най-малките промени в тялото и съобщава за потенциални здравословни проблеми, пише Daily Mail. В тема на Reddit, озаглавена „Приложението Vitals знаеше, че ще се разболея три дни преди да го разбера“, един потребител сподели екранна снимка на своите данни.

Жизненоважни показатели за Apple WatchЦял екран
Apple Watch мистериозно записва и най-малките промени в тялото Снимка: Daily Mail

То показва, че ключов индикатор – температурата на китката – е бил над нормата в продължение на три дни. Приложението уведомява потребителите, ако два или повече индикатора, като пулс, честота на дишане или температура на китката, са извън нормалния диапазон

Програмата нарича тези промени „отклонения“. Например известието може да гласи: „Честотата на дишане и температурата на китката ви са били по-високи от нормалното, докато сте спали.“

Apple пояснява, че „известията ще включват персонализирано съобщение, обясняващо възможните причини за промяната, така че да можете да разберете по-добре вашето състояние“.

Един потребител получава тези известия за два дни, а на третия ден се разболява от грип. Той отбеляза: „Днес се събудих с чувството, че е късен следобед и започвам да получавам обичайното главоболие.“

Този потребител не беше единственият, който забеляза невероятната нова функция на Apple Watch. Един коментатор в Reddit написа: „Започнах да използвам Vitals, когато стартира, и оттогава се разболях два пъти. И двата пъти приложението разбра няколко дни, преди да се почувствам зле.“

Потребителят на X (известен преди като Twitter) Рори Еванс добави: „Моят Apple Watch забеляза промяна в моите жизнени показатели дни преди положителен тест за COVID! Много умна и полезна технология, особено в такъв забързан свят.“

Много потребители бяха изненадани да научат за тази функция, както един отбеляза: „Дори не знаех, че Apple Watch измерва температурата на китката, докато не видях тази публикация...“

Друг потребител потвърди подобно преживяване: „Имах същото, все още се разболявам, но часовникът го забеляза преди мен.“

Някои собственици на Apple Watch също отбелязаха, че приложението е открило необичайни показания след ваксинация, дори преди да започнат да се появяват странични ефекти.

„Часовникът ми знаеше, че не съм добре след моите ваксини срещу COVID и грип, защото и трите показания (температура на китката, сърдечна честота и честота на дишане) показаха аномалии. Така разбрах, че не съм напълно здрав, това е удивително“, сподели друг Reddit потребител.

Важно е да се отбележи, че Apple не твърди, че нейните устройства могат чудотворно да диагностицират или лекуват медицински състояния. Вместо това компанията позиционира приложението като инструмент, който помага на потребителите да разберат по-добре здравето си.

Потребителите могат да настроят известия, които да бъдат изпращани, ако индикаторите са извън нормалния диапазон. „Когато два или повече показателя са извън нормалния диапазон, потребителите получават известие, обясняващо как промените могат да бъдат свързани с различни аспекти от живота им, като промени в надморската височина, консумация на алкохол или дори заболяване“, обяснява говорител на Apple.

Приложението Vitals използва алгоритъм, разработен с помощта на данни от реални потребители в Apple Heart and Movement Study, който има за цел да разбере по-добре връзката между здравето на сърцето и физическата активност.