Астероид 2011 MW1 се приближи до Земята със скорост 28 946 км/ч днес, 25 юли. Този астероид принадлежи към класа Аполо и размерът му е 115 метра.

Според НАСА при най-близкия си подход астероидът ще бъде само на 3,8 милиона километра от Земята. Астероидът 2011 MW1 се счита за голям обект, чиято орбита е близо до земната, но за щастие не достатъчно близо, за да се сблъска с планетата, пише Times of India.

Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА характеризира астероида като близък до Земята, но не го класифицира като "потенциално опасен астероид". В момента науката познава около 35 хиляди близки до Земята астероиди.

Размерът на този астероид е сравним с небостъргач, чиято траектория се следи отблизо от специалисти от НАСА.

Повечето близки до Земята астероиди са останки от ранното формиране на Слънчевата система. Подобно на планетите в Слънчевата система, астероидите се въртят около слънцето. Повечето от тези космически скали се намират в главния астероиден пояс, който може да се намери между орбитите на Юпитер и Марс.

Според лабораторията за реактивни двигатели към юли 2024 г. се проследяват 1 385 217 астероида. Такива небесни тела предоставят ценна информация за това как точно се е формирала нашата слънчева система преди милиарди години.

Центърът за изследване на обекти в близост до Земята (CNEOS) на НАСА отговаря за определянето на орбиталните характеристики на всички обекти в близост до Земята. Експертите на центъра също така прогнозират приближаването на космическите скали към Земята и оценяват рисковете.

НАСА също използва наземни обсерватории за проследяване на астероиди. Наред с проследяването и прогнозирането на заплахи, космическите агенции също създават технологии за борба с потенциални заплахи, като например мисията DART. Като част от тази инициатива НАСА успя да отклони астероида от първоначалната му орбита.