Астронавтите на НАСА Бари Уилмор и Сунита Уилямс са блокирани в орбита от 2 месеца след пристигането си на Международната космическа станция (МКС) и не могат да се върнат обратно. Пътуването им трябваше да продължи не повече от 10 дни, но технически проблеми с космическия им кораб Boeing Starliner отложиха завръщането им за неопределено време. Стана известно, че може би астронавтите на НАСА ще бъдат спасени от космически кораб на SpaceX.

НАСА все още не е обявила дата за завръщане на своите астронавти, които са там твърде дълго и е трябвало да се върнат у дома през юни. Сега космическата агенция на САЩ обсъжда връщането на космическия кораб Starliner без екипаж на борда, пише Futurism.

Предполага се, че счупеният кораб Boeing, който първи достави астронавтите на МКС, ще се върне на Земята с помощта на външен контрол. И двама астронавти на НАСА ще бъдат взети от МКС от космическия кораб SpaceX Crew Dragon.

Този кораб сега е основното превозно средство на НАСА за доставяне на астронавти в орбита и е създаден като част от същата програма като Starliner. Но Crew Dragon извърши първия си пилотиран полет през 2020 г., а корабът Boeing преди 2 месеца. Изстрелването на Starliner с екипаж беше многократно отлагано, включително поради технически проблеми. Дори първият пилотиран полет се състоя със закъснение.

НАСА ще използва Starliner като втори космически кораб за извеждане на астронавти в орбита. Остава неясно как сегашните проблеми с кораба ще се отразят на бъдещата му съдба. Въпреки това и NASA, която похарчи 6,7 милиарда долара за разработката на Starliner, и Boeing, похарчили 1,6 милиарда долара за този проект, вярват, че всичко върви по план и проблемът ще бъде решен. През последните два месеца НАСА омаловажи обхвата на проблемите с космическия кораб Starliner, като представители на космическата агенция дори казаха, че техните астронавти „не са заклещени“ в космоса.

StarlinerЦял екран
Счупеният космически кораб Boeing (на снимката), който за първи път транспортира астронавти до МКС, се очаква да се върне на Земята с помощта на външно управление. И двама астронавти на НАСА ще бъдат взети от МКС от космическия кораб на SpaceX Crew Dragon Снимка: NASA

Няколко от 28-те двигателя на Starliner отказаха по време на скачването с МКС на 6 юни. НАСА наскоро обяви, че всички двигатели освен един работят, въпреки че точната причина за техническите проблеми все още не е известна. Проучванията продължават в момента. В същото време Starliner не може да остане дълго време в орбита, свързана с МКС. Батериите му ще издържат само до началото на септември. Това означава, че корабът трябва да се върне на Земята преди това. НАСА продължава да обсъжда как да върне двамата астронавти у дома от орбита, но все още няма окончателно решение.

В същото време Boeing е уверен, че астронавтите ще могат да кацнат на Земята с космическия кораб Starliner. Може би много скоро ще стане известно как ще завърши не съвсем успешната първа пилотирана мисия на проблемния автомобил на Boeing. И най-важното, ситуацията трябва да стане по-ясна относно това кой кораб ще върне Уилмор и Уилямс у дома.

Превод: GlasNews