Космическият кораб Starliner на Boeing ще остане скачен с Международната космическа станция (МКС) поне до 2 юли. По-рано беше съобщено, че астронавтите на НАСА трябва да се върнат у дома на 26 юни. Това време ще даде възможност да се извърши нов анализ на техническите проблеми, възникнали на кораба, който първи достави астронавти в орбита.

НАСА и Боинг отново отложиха връщането на Starliner с астронавтите Бари Уилмор и Сунита Уилямс на борда, за да разгледат по-подробно причините за изтичането на хелий и проблемите с двигателите на кораба. Очакваше се астронавтите да прекарат около седмица на МКС след пристигането си в орбиталната станция на 6 юни. По време на полета бяха забелязани течове на хелий и 5 двигателя на Starliner също отказаха, четири от които бяха върнати в експлоатация, пише Space.

Boeing StarlinerЦял екран
НАСА и Боинг отново отложиха връщането на Starliner с астронавтите Бари Уилмор и Сунита Уилямс на борда Снимка: NASA

Заради тези проблеми и за да проучат причините за тях, както и да разберат колко безопасно може да бъде връщането на Земята на кораба Starliner, НАСА и Boeing решиха да отложат връщането на астронавтите у дома за 18 юни. Тогава датата на завръщане на Земята беше отложена за 26 юни. Това време беше прекарано в изучаване на проблеми със задвижващите системи.

Припомняме, по време на една от проверките на кораба беше извършен необичаен тест, когато беше направен опит да се избута леко МКС с помощта на включени двигатели Starliner. Тези манипулации разкриха вероятната причина за повредата на няколко двигателя. Предварителните резултати показаха, че двигателите са прегрявали.

Boeing StarlinerЦял екран
 Снимка: NASA

НАСА каза, че двамата астронавти няма да се върнат на Земята поне до 2 юли. От друга страна, те могат да останат в орбита най-много до средата на август поради работния график на станцията. НАСА заяви, че друго удължаване на престоя на Уилмор и Уилямс в орбита не е причина за безпокойство и има увереност, че Starliner ще успее да завърши успешно първата си пилотирана мисия.

Въпреки всички проблеми, НАСА вярва, че Starliner ще получи необходимото одобрение за шестмесечни мисии до МКС, за да превозва астронавти там. Засега само корабът Crew Dragon на компанията SpaceX на Илон Мъск прави това.