Експерт хакер, който използва таланта си за добри цели, разкри комбинациите от пароли, които трябва да избягвате, ако искате да запазите данните и парите си в безопасност.

Хакването онлайн може да обърне живота ви с главата надолу. От източване на банковата ви сметка до загуба на достъп до профилите ви в Instagram или Facebook.

Очаква се през 2024 г. годишните разходи за киберпрестъпления да достигнат печалния връх от 7 млн. паунда.

Бъдещето изглежда мрачно, тъй като според официалните оценки киберпрестъпленията само ще се увеличават, като през следващите две години се очаква годишно увеличение от 15 %.

Един от най-лесните начини хакерите да получат достъп до личната информация за финансите на хората е чрез ужасни комбинации от пароли.

Джо Кокрофт е етичен хакер в NEBRC и има експертно обучение за проникване в сложни системи, като се специализира в разбирането на това как киберпрестъпниците извършват атаки.

Теми за пароли, които трябва да избягвате

Според Кокрофт никога не трябва да използвате „информация, която може да бъде идентифицирана“.

Той обяснява: „Използването на информация, която може да бъде идентифицирана, като например любим футболен отбор, имена на членове на семейството или града, в който живеете, може да улесни определянето на паролите.

„Макар че тази информация може да е лесна за запомняне, тя също така може лесно да бъде разбрана от участниците в заплахите, например след кратко време проучване на профилите ви в социалните медии.

„Списъкът с най-често срещаните пароли на NordPass показва колко популярни са паролите за футболни отбори в Обединеното кралство, както и колко много пароли не са сложни и често са от една дума. Участниците в заплахите често използват списък от хиляди или милиони думи, които им помагат да разбият паролата ви.

„Националният център за киберсигурност“ съветва, че редовната смяна на паролите може да причини повече вреда, отколкото полза. Вместо това той предлага по-добрата хигиена на паролите да е по-достатъчна за защита на акаунтите.

„Въпреки това паролите трябва да се сменят незабавно, ако се подозира или е известно за компрометиране.“

Не използвайте повторно пароли

Трябва да имате различни пароли за влизане в интернет по една проста причина: ако хакерите влязат в една от тях, не искате да влязат във всички.

Том Холоуей, ръководител на отдела за киберсигурност в Redcentric, казва: „Фактът, че толкова много хора използват една и съща парола за множество акаунти/услуги, е наистина тревожен.

„Ако данните им за един сайт са компрометирани, те могат да бъдат използвани за достъп до широк кръг услуги, защитени с парола, сравнително лесно.

„Най-простият подход е да се използва мениджър на пароли, което означава, че не е необходимо да ги записвате на друго място, например в телефона, в браузъра или дори на лист хартия.

„Съхраняването на паролите ви на всяко несигурно място, което дори само по себе си не изисква парола за достъп, може да доведе до много лесната им кражба.“

Най-добрите пароли, които никога не трябва да използвате

Според списъка с най-често срещаните пароли на NordPass това са паролите, които се разбиват за секунди от опитни хакери.

Преглеждайки списъка, бързо ще се натъкнете на една познат модел:

    123456
    admin
    12345678
    1234
    12345
    password
    123
    Aa123456
    1234567890
    1234567
    123123
    111111
    Password
    12345678910
    000000
    admin123
    1111
    P@ssw0rd
    root
    654321
    qwerty
    Pass@123
    112233
    102030
    ubnt

Как да се защитите онлайн

Сложните пароли са най-лесният начин да защитите информацията си. Става дума за комбинация от цифри, символи и букви.

Трябва да включите и многофакторното удостоверяване (MFA), известно още като двуфакторно удостоверяване (2FA). При нея често ви се изпраща код чрез мобилното ви устройство, за да сте сигурни, че определено вие влизате в системата, а не хакер, който си опитва късмета.

Превод: GlasNews